Rossz szemmel nézi Brüsszel a romániai fejleményeket

Ismételten aggodalmukat fejezték ki a perrendtartás módosítása miatt. Ezúttal figyelmeztetnek is.
Hirdetés

Az Európai Bizottság ismételten aggodalmának adott hangot a román perrendtartás módosítása miatt. A testület szóvívője, Christian Wigand nyilatkozata szerint „fokozódó agódalommal” figyelik a romániai fejleményeket. Mind a bizottság, mind a tagállamok és a nemzetközi partnerek többször hangsúlyozták már, hogy a korrupcióellenes harc és a független igazságszolgáltatás kiemelt fontosságú. Ez az ellenőrzési és együttműködési mechanizmus (MCV) jelentéseinek központi kérdése is. Kulcsfontosságú Románia számára, hogy felgyorsítsa erőfeszítéseit, és elkerülje az eddigi eredmények elvesztését – fogalmazott a szóvívő.

Hozzátette: kielemzik a törvény végleges változatát, megvizsgálják, hogy az elfogadott módosítások összhangban vannak-e az uniós és nemzetközi szabályozással.

A szóvivő pár nappal ezelőtti nyilatkoztatához képest a mostani tartalmaz egy figyelmeztetést is: a normák őrzőjeként, az Európai Bizottság nem fog hezitálni, hogy szükség esetén intézkedjen, az összeférhetőség biztosítása érdekében. 

Hogy nem ettől a figyelmeztetéstől fognak Dragneáék megijedni és visszavonulót fújni, az is biztos.

 

Hirdetés