Ez egy ilyen nap: nem szolgáltatják vissza a Batthyáneumot a katolikusoknak

A táblabíróság első fokon elutasította az érsekség keresetét.
Hirdetés

Mikor már azt gondoltuk volna, hogy több, az erdélyi magyarság számára rossz igazságszolgáltatási fejlemény ma már nem érkezhet, megjött egy újabb „remek” hír. Mégpedig az, hogy a Gyulafehérvári Táblabíróság elutasította első fokon a gyulafehérvári római katolikus érsekség keresetét a Batthyáneum könyvtár visszaszolgáltatása ügyében.

A táblabíróságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint

a bíróság ítéletében elutasította a Jakubinyi György érsek által képviselt gyulafehérvári főegyházmegye keresetét,

amelyet az egyház azt követően terjesztett be, hogy a román kormány egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásáért felelős restitúciós bizottsága elutasította a katolikusok visszaszolgáltatási kérelmét.

Mint arról beszámoltunk, a perben Komáromi Attila ügyvéd, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye ügyvéde többek közt azzal érvelt, hogy a Batthyáneum visszaszolgáltatásáról egy máig érvényben levő törvény rendelkezik. Emlékeztetett rá, hogy a román kormány 1998-ban sürgősségi kormányrendeletet fogadott el egyes szimbolikus jelentőséggel bíró ingatlanok visszaszolgáltatásáról, amelyet 2002-ben a parlament törvény erőre emelt. E törvény pedig tételesen rendelkezik a Batthyáneum és más ingatlanok visszaszolgáltatásáról, csak ezt a román állam intézményei azóta sem hajtották végre.

Továbbá arra is hivatkozott, hogy a könyvtárat, és az épület legfelső szintjén levő csillagvizsgálót

Batthyányi Ignác püspök végrendeletileg a római katolikus egyházra hagyta,

Hirdetés

és a végrendeletben szereplő „Erdély provincial”, amely alapján a román állam jogutódként próbál fellépni, tulajdonképpen az erdélyi római katolikus egyházmegyét jelenti.

Az állami intézmények jogi képviselői viszont azt hangsúlyozták, hogy már Batthyányi Ignác sem csak az egyházra, hanem Erdélyre is hagyta a könyvtárat, Erdély pedig ma Románia része, ezért a román államot is megilleti a tulajdonjog.

Az ítélet ellen 15 napon belül lehet fellebbezni, az ügy várhatóan a legfelsőbb bíróságon folytatódik.

A gyulafehérvári Batthyáneum a legnagyobb értékű ingatlan és gyűjtemény, amelyet az erdélyi magyar egyházak visszaigényeltek a román államtól. A 65 ezer kötetes, 1650 középkori kéziratot magában foglaló könyvtárban őrzik a Romániában fellelhető kódexek és ősnyomtatványok háromnegyed részét. A kódexek egyikét, a 810-ből származó Codex Aureust 25 millió dollárra biztosították, amikor 2002-ben rövid időre Németországba szállították. A jelenleg folyamatban levő elsőfokú peres eljárást a római katolikus érsekség indította, miután 2015 novemberében a román restitúciós bizottság elutasította a könyvtár visszaszolgáltatását.

Hirdetés