Romániának olyan rosszak az útjai, hogy háború esetén esélye nincs

És ezt nem valami rosszakaró mondja. Ez egy hivatalos stratégiai elemzés.
Hirdetés

Emlékeznek még Benjamin Hodges altábornagyra? Igen-igen, ő volt az amerikai hadsereg európai haderőinek parancsnoka. És ő volt az, aki baráti hangon figyelmeztette Romániát: jobb utakat kellene építeni valahogy, mert a meglévők olyan gagyik, hogy egy rendes tank nem tud rajta végigmenni.

Talán az incidensek és figyelmeztetések hatására, talán nem, de beindultak az elemzők. A stratégiai kutatásokkal és elemzésekkel foglalkozó amerikai Jamestown Alapítvány elkészített egy elemzést a témában. 

És az eredmények egészen lehangolók, különösen, ha arra gondol az ember, hogy ne adj’ Isten, valaki ellenséges szándékkal erre jár egy halom katonával meg fegyverrel meg hadigéppel. A helyzet az, hogy Románia jelen pillanatban gyakorlatilag képtelen arra, hogy a belső úthálózatát felhasználja egy esetleges támadás visszaverése esetén.

Ha netán valakinek arra szottyanna kedve, hogy megtámadja Románia területét, irtó egyszerű dolga lenne: alig pár romániai szállítási csomópontot kellene célkeresztbe vennie, és az ország máris megbénulna. A védelmi erők egyszerűen nem tudnának eljutni A pontból B pontba.

Ja, és ahogy Benjamin Hodges altábornagy is mondta: a NATO sem tudna Románia időben segítségére sietni. Magyarán: Románia percek alatt seggre esne egy támadás esetén.

Hirdetés

Hogy miért következhet mindez be? Egyszerű és rettenetesen arcpirító oka van neki: Románia jelen pillanatban két darab használható autópályaszakasszal rendelkezik: Bukarest és Pitești, illetve Bukarest és Konstanca között. Igen ám, de ezek a szakaszok nem állnak egymással összeköttetésben, ugyanis a román főváros körüli körgyűrű nem készült el. Ja, habként a tortán, az említett autópályaszakaszok egyike sem kapcsolódik egyetlen európai szállítási központhoz sem.

Ami a vasúthálózatot illeti, Románia jól áll, ha a számokat nézzük: szép hosszú és bő vasúthálózata van. Ám ha a síneket nézzük, már nem is áll olyan jól. Sőt, rettenetesen áll. A sínek kopása következtében a vonatok 19. századi sebességekkel kényszerülnek haladni.

Persze, sok minden van még ebben a jelentésben. Aki szeretné, itt elolvashatja az egészet. Ám a lehangoló lényeg ez: Románia gyakorlatilag védtelen egy jól összehangolt támadás esetén. Pont.

Hirdetés