Kiderülhet, milyen nemzetbiztonsági okból hallgatták le Borboly Csabát

Öt éve folyik ellene a korrupciós per, amelyet a lehallgatások alapján indítottak.
Hirdetés
A Hargita Megyei Törvényszék kedden kérte, hogy a legfelsőbb bíróság oldja fel a titkosítását azoknak a felhatalmazásoknak és végzéseknek, amelyek alapján nemzetbiztonsági okokból lehallgatták Borboly Csabát, a Hargita megyei önkormányzat elnökét. Erről Sergiu Bogdan, Borboly ügyvédje beszélt a politikus ellen öt éve folyó per keddi tárgyalása után. 
 
Borboly Csabát és vádlott-társait 2013-ban hivatali visszaéléssel vádolta meg a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Hargita megyei útépítési ügyek miatt. A vád által benyújtott bizonyítékok egy része olyan lehallgatások jegyzőkönyve, amelyeket a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) készített a politikus nemzetbiztonsági megfigyelése során.
 
Sergiu Bogdan elmondta: a titkosság feloldása révén megtudhatnák, milyen cselekedetek kapcsán, milyen körülmények között rendelték el Borboly Csaba nemzetbiztonsági lehallgatását. Egyben alkotmányossági óvást nyújtottak be azzal kapcsolatban, hogy felhasználhatók-e más ügyekben is a nemzetbiztonsági lehallgatások jegyzőkönyvei.
 
Az ügyvéd azt is elmondta, hogy kezdeményezésükre a törvényszék kéréssel fordul a SRI-hez. A titkosszolgálattól azt várják, hogy megmagyarázza: miképpen alkalmazta Borboly Csaba és társai ügyében a legfelsőbb bírósággal kötött megállapodást, amelynek titkosságát június elején oldották fel. 
 
Az ügyészség szerint Borboly Csaba és társai 2010 és 2011 között sorozatosan követtek el közérdeket sértő hivatali visszaéléseket Hargita megyei útépítési ügyekben. A vád szerint a visszaélésekkel 4,88 millió lejes kárt okoztak a megye költségvetésének.

Hirdetés