Idén augusztus végén forgatagozik Marosvásárhely

A szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy minőségi, színes programokkal szórakoztassanak.
Hirdetés

A nyaralásukat tervező marosvásárhelyiek jó, ha tudják: idén augusztus 27. és szeptember 2. között zajlanak majd a hatodik Vásárhelyi Forgatag programjai – tájékoztatott sajtótájékoztató keretében Portik Vilmos főszervező. A programról elárulta: a kevesebb több elv mentén olyan programokat szeretnének Marosvásárhelyre hozni, amelyeket a közönség értékelni tud, valamint máshol nem tud megtekinteni. Ugyanakkor

nagyobb teret szeretnének biztosítani a  vásárhelyi alkotók, művészek számára.

A nyár végi rendezvényen két grandiózus előadásra kerül sor. Augusztus 30-án, a Hagyományok Háza együttműködésében szabadtéri színpadon fog fellépni a Magyar Állami Népi Együttes, Magyar rapszódia című előadásukkal, de Vásárhelyre érkezik a Budapesti Operettszínház is A chicagói hercegnő jazzoperettel.

Molnár Imola programfelelős egy forgatagos előrendezvényről számolt be. A Savaria barokkzenekar érkezik Marosvásárhelyre augusztus 18-án. Ők Szent István, Magyarország első királya című oratóriumot fogják bemutatni. A Forgatag  két vándorkiállítással emlékezik meg az igazságos királyról: az egyik Mátyás király életterei című panókiállítás, a másik Mátyás táborát, hadseregét és hadifelszereléseit mutatja be egy interaktív kiállítás keretében.

A Forgatag kínálatából idén sem maradnak ki a folklórprogramok,

melyek megszervezésében a Maros Művészegyüttes vállal nagyobb szerepet. Az együttes már hagyományossá vált fellépése mellett egy egész folknapot is tervez. A Bekecs néptáncegyüttes az Ember az embertelenségben c. előadását mutatja be. Idén sem marad el a verbunkverseny és nótaest.

A hatodik Vásárhelyi Forgatagon ebben az évben Rúzsa Magdi, a Kiss Tibivel kiegészült Csík zenekar és a Quimby koncertjeire bulizhat esténként a közönség.

Cári Tibor Kortársak című koncertjére meglepetésvendégekkel kerül sor majd, illetve a szervezők arra törekednek, hogy

a marosvásárhelyi kulturális intézmények mindegyike jelen legyen a Forgatagon.

Hirdetés

Játékot is indít a szervezőcsapat: a Vidd magaddal a Forgatagot! Akció célja, hogy a vásárhelyiek, akik elutaznak a nagyvilágba a következő hónapokban, minél messzebbre vigyék a Vásárhelyi Forgatag logóját. Akik ezt megteszik és fényképet készítenek róla, majd feltöltik a Forgatag Facebook-oldalára, azok között egy nyaralást sorsolnak ki.

Portik Vilmos beszámolt arról is, hogy a Marosvásárhelyi önkormányzattal ebben az évben is együttműködve szervezik a Vásárhelyi Forgatagot, ennek köszönhetően idén lesznek olyan programok, amelyek a marosvásárhelyi várban kapnak majd helyet, jazz-esteket, komolyzenei koncerteket, családi programokat terveznek például a vár udvarába. Az utolsó három napot azonban a nagykoncertekkel, a kézművesvásárral idén is a Ligetben szervezik meg.

A Vox Novum egyesület szervezésében a Szféra programjaira idén augusztus 31.–szeptember 2. között látogathatnak el az érdeklődők, a helyszín azonban változik. A Borudvar is kitárja kapuit a Forgatag ideje alatt. A Studium-Prospero Alapítvány széles borkínálattal és meglepetésekkel várja majd a nemes nedű kedvelőit.

Ebben az évben a Marosvásárhelyiek Világtalálkozójára nem a Forgatag ideje alatt, hanem alig két hét múlva, június 30. – július 1. között kerül sor, ahová idén is szeretettel várnak minden marosvásárhelyi és innen elszármazott érdeklődőt.

Hirdetés