Hoppá: PSD-s politikust javasol kémfőnöknek Iohannis

Gabriel Vlase képviselő a szerencsés kiszemelt.
Hirdetés

Miközben a romániai közéletben jelenleg az a legfontosabb téma, hogy a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezze-e Klaus Iohannis államfő tisztségéből való felfüggesztését, ha az elnök nem veti alá magát az alkotmánybíróság ítéletének, és nem meneszti a korrupcióellenes ügyészség vezetőjét, Iohannis gesztust tett a PSD-nek.

Az államfői hivatal csütörtökön bejelentette: Gabriel Vlase szociáldemokrata politikust, a képviselőház alelnökét jelöli a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) igazgatói tisztségére.

Vlasétől nem idegen a hírszerzés: ugyan 1996-ban szerzett diplomát a bukaresti műszaki egyetemen, de később a Nemzetvédelmi Egyetemen képezte tovább magát, és a SRI nemzetbiztonsági főiskoláján is szerzett egy diplomát. Jelenleg tagja a védelmi és hjrszerzési, valamint a hírszerzési törvények módosításán dolgozó bizottságnak is.

A titkosszolgálatok vezetőit a parlament nevezi ki az államfő javaslata alapján.

Hirdetés

A jobboldali Iohannis mostani jelölésével visszatérni látszik ahhoz a – megválasztása után felrúgott – korábbi íratlan szabályhoz, miszerint a hírszerzési igazgatók egyikét a kormányoldal, a másikat az ellenzék adja. Iohannis 2015-ben még saját – ellenzékben lévő – volt pártjából jelölt igazgatót mind a Román Hírszerző Szolgálat (SRI), mind a SIE élére – emlékeztet az MTI.

A SIE igazgatói tisztsége csaknem két éve, 2016 szeptemberében, Mihai Razvan Ungureanu lemondásával üresedett meg, és azóta betöltetlen.
 

Hirdetés