Iohannis úgy döntött Kövesi leváltása kapcsán, hogy még nem dönt

Az elnök szerint gyanús, hogy az alkotmánybíróság ugyanúgy megnyirbálná az államfői jogköröket, mint a kormányzó szociáldemokraták.
Hirdetés

Nem sieti el Klaus Iohannis államfő, hogy döntsön Laura Codruţa Kövesi, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vezetője sorsáról, miután az alkotmánybíróság úgy döntött: ha a miniszter a főügyész leváltását javasolja, akkor neki kötelessége ezt megtenni.

Iohannis kedden kijelentette: az alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, ezért mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Közölte: elolvasta ugyan az ítélet vaskos, 133 oldalas indoklását, de még „egy kicsit” olvasnia kell, hogy teljesen megértse.

Iohannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.

A jobboldali elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel.

Hirdetés

Iohannis közölte: a felmerülő kérdésekre széles körű vita során kell választ találni, ezért még a népszavazás lehetőségét sem zárta ki annak érdekében, hogy folytatódjon a korrupcióellenes harc, és az ügyészek függetlenek maradjanak.

Az elnök szerint nem létezik semmilyen „párhuzamos állam”, szerinte ezt a fogalmat a PSD találta ki, hogy igazolja az igazságszolgáltatás elleni támadásait.
 

Hirdetés