Újragondolja belvárosát Szatmárnémeti (FOTÓK)

A ma közzétett látványterveken alig lehet ráismerni a partiumi város régi és új központjára.
Hirdetés

Teljesen megújul Szatmárnémeti belvárosa, amelyet a helyiek csak régi és új központnak neveznek. A két központ merőben különbözik egymástól: míg az úgynevezett „régit” a park és körülötte lévő polgári műemléképületek alkotják, addig az „új központ” küllemét a kommunizmus idején épített, szürke betonépítmények határozzák meg.

A látványtervek mai bemutatóján Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser is elismerte, nem volt könnyű dolguk a tervezőknek, ugyanis két markáns jegyekkel rendelkező városrészt kellett újragondolniuk. A tervezők egy szintbe fogják hozni az egész központot – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Az autós forgalmat szinte teljes egészében lezárják a régi központban, így szeretnék csökkenteni a légszennyezettséget, és helyette bicikliutakat, sétálóövezeteket alakítanak ki. A városvezetők több növényzetet, vadiúj és megújult szökőkutakat, teraszokat, nagyobb rendezvények lebonyolítására alkalmas teret, felújított járdákat, közvilágítást, valamint víz-, csatorna- és villamoshálózatot ígértek. 

A látványtervek önmagukért beszélnek:

Új szökőkutakat építenek ki az új központban

Kizárólag a gyalogos- és a kerékpáros-forgalomé lesz a belváros 

A főtéri parkot egy sétány fogja kettészelni a Fehér Háztól az Északi Színházig.

Bicikliút köti majd össze a két központot

Hirdetés

A Szamoson átívelő hídon, az épülő NEPI plázáig vezetne a bicikliút

A közvilágítást is újragondolják a belvárosban

Mindezt európai uniós forrásokból szeretnék kivitelezni. A tervek szerint a munkálatok 2019-ben kezdődhetnek meg. 

Nemrég rendeződött a 11 éve elhagyatottan álló Pannónia-szálló helyzete is: a környék egyik legszebb szecessziós épületét a magyar állam vásárolta meg. A régi főtéren roskadozó műemléképület – felújítása után – az újragondolt belváros legfőbb ékessége lehet. 

Hajrá!

A látványtervek forrása: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

Hirdetés