Foci-vb 2018, G csoport: Anglia szakít a hagyományaival

Belga sztárok,valamint friss arcokkal és stílussal próbálkozó angolok.
Hirdetés

Június 14-én a moszkvai Luzsnyiki-stadionban felhangzik a kezdő sípszó, és kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Főtér szokása szerint nem csupán beszámol majd a mérkőzésekről, de háttér-információkkal is szolgál. Terítéken a G csoport.

BELGIUM

Első válogatott mérkőzés: Belgium–Franciaország 3-3 (1904 május 1.)
Legnagyobb siker: Eb-döntős (1980)
Világranglista-helyezés: 3.
Világbajnoki részvételek száma: 13
Legjobb vb-eredmény: negyedik hely (1986)
Világbajnoki mérleg: 14 győzelem, 9 döntetlen, 18 vereség, 52-66-os gólarány
Legtöbb válogatottság: Jan Vertonghen 101
Legtöbb válogatott gól: Romelu Lukaku 34
A keret becsült értéke: 754 millió euró

Mi várható tőlük? Világklasszis játékosokból álló válogatott edzőt keres – adták fel a hirdetést 2016 nyarán, amikor kudarcként élték meg, hogy (nem is olyan) titkos esélyesként csak a legjobb nyolcig jutottak az Európa-bajnokságon. Így akadtak rá az angol bajnokságban az Evertonnál befutott Roberto Martinezre, aki most a kerethirdetéskor alaposan feldühítette a szurkolókat, kihagyva a Roma sztárját, Radja Nainggolant. A fogadóirodák szerint a hatodik számú favotirok a vb-győzelemre, de valahogy hiányzik belőlük az igazi áttöréshez szükséges csapategység. És a sztárjaik egy része (Courtois, Hazard, Fellaini) is a korábbinál halványabb bajnoki szezonon van túl.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A minőségi (de nem feltétlenül sikeres) foci és a minőségi sörök kombinációjáért rajongóknak.

Kapusok: Koen Casteels (Wolfsburg), Thibaut Courtois (Chelsea), Simon Mignolet (Liverpool)
Védők: Toby Alderweireld, Jan Vertonghen (Tottenham), Dedryck Boyata (Celtic), Vincent Kompany (Manchester City), Thomas Meunier (Paris Saint-Germain), Thomas Vermaelen (Barcelona)
Középpályások: Yannick Carrasco (Talien Jifang), Kevin De Bruyne (Manchester City), Mousa Dembélé (Tottenham), Leander Dendoncker (Anderlecht), Marouane Fellaini (Manchester United), Youri Tielemans (Monaco), Axel Witsel (Tiencsin Csüancsien)
Táamdók: Michy Batshuayi (Borussia Dortmund), Nacer Chadli (West Bromwich Albion), Eden Hazard (Chelsea), Thorgan Hazard (Borussia Mönchengladbach), Adnan Januzaj (Real Sociedad), Romelu Lukaku (Manchester United), Dries Mertens (Napoli)
Szövetségi kapitány: Roberto Martinez

 

PANAMA

Első válogatott mérkőzés: Panama–Venezuela 3-1 (1938 február 12.)
Legnagyobb siker: CONCACAF Arany Kupa-döntős (2005, 2013)
Világranglista-helyezés: 55.
Világbajnoki részvételek száma: újonc
Legtöbb válogatottság: Gabriel Gómez 143
Legtöbb válogatott gól: Luis Tejada, Blas Perez 43-43
A keret becsült értéke: 8,43 millió euró

Mi várható tőlük? Ha kizárólag a játékosaik piaci értékét nézzük, egy erős román középcsapatnak felelnek meg. Nem véletlen a hasonlat, hiszen mifelénk Jaime Penedo, a Bukaresti Dinamo kapusa az egyetlen ismert panamai focista, aki a Liga 1 egyetlen képviselője lesz Oroszországban. Rajta kívül csak a szlovákiai bronzérmes DAC balhátvédje, Eric Davis játszik európai ország élvonalában, bár az öt Egyesült Államokban focizó védő is viszonylag komoly ligában edződik. Nagy bravúr volt tőlük az USA megelőzése, de egy pontszerzés, netán győzelem már csodaszámba menne.   

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Csak nagyon elvakult Dinamo- és DAC-drukkereknek.

Kapusok: José Calderón (Chorrillo FC), Jaime Penedo (Dinamo Bukarest), Alex Rodríguez (San Francisco FC)
Védők: Felipe Baloy (CSD Municipal), Harold Cummings (San Jose Earthquakes), Eric Davis (Dunaszerdahely), Fidel Escobar, Michael Murillo (New York Red Bulls), Adolfo Machado (Houston Dynamo), Luis Ovalle (CD Olimpia), Roman Torres (Seattle Sounders)
Középpályások: Jose Luis Rodriguez (KAA Gent II), Edgar Barcenas (Cafetaleros de Tapachula), Armando Cooper (Universidad de Chile), Anibal Godoy (San Jose Earthquakes), Gabriel Gomez (Bucaramanga), Valentin Pimentel (Plaza Amador), Alberto Quintero (Universitario de Lima)
Támadók: Abdiel Arroyo (LD Alajuelense), Ismael Diaz (Deportivo Fabril), Blas Perez (CSD Municipal), Luis Tejada (Sports Boys), Gabriel Torres (CD Huachipato)
Szövetségi kapitány: Dario Hernán Gomez

 

TUNÉZIA

Hirdetés

Első válogatott mérkőzés: Tunézia–Algéria 1-2 (1957 június 25.)
Legnagyobb siker: Afrikai Nemzetek Kupája-győztes (2004)
Világranglista-helyezés: 21.
Világbajnoki részvételek száma: 5
Világbajnoki mérleg: 1 győzelem, 4 döntetlen, 7 vereség, 8-17-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Szadok Szasszi 116
Legtöbb válogatott gól: Isszam Dzsemaa 36
A keret becsült értéke: 58,88 millió euró

Mi várható tőlük? A tunéziai foci a szervezettséget és infrastruktúrát tekintve felfelé lóg ki az afrikai országok közül, nem véletlenül övék a kontinens legerősebbnek tartott bajnoksága is, amely hat játékost is ad a vb-keretbe. A továbbjutásukhoz azonban kellett egy jó sorsolás is, az utolsó körben elkerülték a földrész nagyágyúit, a Kongói DK, Líbia és Guinea ellen pedig veretlenül nyerték meg csoportjukat. Játékosaik többsége  a francia utánpótlásból kerül ki, Igazán kiemelkedő focistájuk nincsen, bár a francia élvonalban idén 9 gólt szerző Kazrira érdemes lesz odafigyelni az ellenfeleknek.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? A francia másod- és harmadosztály fanatikus követőinek.

Kapusok: Ajmen Maszluszi (Al-Batin), Faruk Ben Musztafa (Al-Sabab), Muez Hasszen (Châteauroux)
Védők: Rami Bedui (Étoile du Sahel), Sziam Ben Juszef (Kasimpasa), Yohan Benaluan (Leicester), Dylan Bronn (KAA Gent), Uszama Haddadi (Dijon), Ali Maalul (al-Ahli), Jasszin Meriah (CS Sfaxien), Hamdi Naggez (Zamalek)
Középpályások: Mohamed Amin Ben Amor (al-Ahli), Ahmed Kalil (Club Africain), Szaif-Eddin Kaui (Troyes), Gajlen Saalali (Espérance Tunisz), Ferdzsani Szaszi (al-Naszr), Eljesz Szkiri (Montpellier)
Támadók: Anisz Badri (Espérance), Fahreddin Ben Juszef (al-Ettifak), Szaber Kalifa (Club Africain), Vahbi Kazri (Rennes), Naim Szliti (Dijon), Basszem Szrarfi (Nice)
Szövetségi kapitány: Nabib Maalul

 

ANGLIA

Első válogatott mérkőzés: Skócia–Anglia 0-0 (1872 november 30.)
Legnagyobb siker: világbajnok (1966)
Világranglista-helyezés: 12.
Világbajnoki részvételek száma: 15
Legjobb vb-eredmény: világbajnok (1966)
Világbajnoki mérleg: 16 győzelem, 13 döntetlen, 17 vereség, 74-69-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Peter Shilton 125
Legtöbb válogatott gól: Wayne Rooney 53
A keret becsült értéke: 874 millió euró

Mi várható tőlük? Gareth Southgate szakított az angol hagyományokkal, és az erőfutball helyett egy háromvédős rendszerben futballozó, kombinatív válogatottat rakott össze a selejtezők során. Tehette, mert az előző tornák sorozatos csalódásai után sem vele, sem a poszt-Rooney generációval szemben nincsenek hatalmas elvárások. A keret zöme inkább tehetségekből, mint befutott játékosokból áll: mindössze hárman töltötték be 30. életévüket, és csak Cahillnek van 40-nél több válogatottsága (60.). A csoportkör nem lehet számukra gond, elődeikhez hasonlóan az igazi kihívások a nyolcaddöntőktől jönnek.     

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Akik kíváncsiak a brit tiki-takára.

Kapusok: Jordan Pickford (Everton), Jack Butland (Stoke), Nick Pope (Burnley)
Védők: John Stones, Kyle Walker (Manchester City), Harry Maguire (Leicester), Gary Cahill (Chelsea), Phil Jones, Ashley Young (Manchester United), Danny Rose, Kieran Trippier (Tottenham), Trent Alexander-Arnold (Liverpool)
Középpályások: Raheem Sterling, Fabian Delph (Manchester City), Jordan Henderson (Liverpool), Ruben Loftus-Cheek (Crystal Palace), Eric Dier, Dele Alli (Tottenham), Jesse Lingard (Manchester United)
Támadók: Harry Kane (Tottenham), Jamie Vardy (Leicester), Marcus Rashford (Manchester United), Danny Welbeck (Arsenal)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

 

Hirdetés