Vidékről is visznek csendőröket Bukarestbe

14 köztéri esemény zajlik ma a fővárosban, a csendőrség a terrorellenes egységeit is beveti.
Hirdetés
Sajtóértekezleten nyugtatta ma a csendőrség a közvéleményt, hogy képes kézben tartani a dolgokat Bukarestben, ahol a nap folyamán legalább 14 köztéri esemény zajlik, közte a Szociáldemokrata Párt nagygyűlése, ahova a szervezők kétszázezer embert várnak.
 
Tudnak arról a híresztelésről is, hogy egyesek provokációra készülnének, de megvan a kellő tapasztalatuk és felkészültségük, hogy elejét vegyék az állampolgárok biztonságát fenyegető helyzeteknek, jelentette ki Georgian Enache szóvivő. Ezek közé tartozik a közúti forgalom korlátozása, a különböző felvonulások útvonalainak rögzítése, az egyes felvonulások résztvevőinek elkülönítése és a csendőrök masszív jelenléte a közterületeken.
 
Megfelelő számú csendőrt mozgósítottak, vidékről is vittek egységeket a fővárosba, és terrorelhárítókat is az utcákra küldenek, mondta Marius Militaru, a csendőrség kommunikációs szolgálatának vezetője anélkül, hogy pontos számokat említett volna.
 
A csendőrség képviselői emlékeztettek, milyen kötelezettségek hárulnak a demonstrációk szervezőire: saját, megkülönböztető jelzést viselő rendfenntartó egységgel kell rendelkezniük, ki kell jelölniük az esemény lefolyásának helyszínét, amelyet az esemény végén minden résztvevőnek el kell hagynia. El kell távolítaniuk a tömegből azokat, akik megzavarják a közrendet vagy az eseményt, vagy jelezniük a csendőröknek, ha az illetők nem akarnak engedelmeskedni a felszólításnak.
 
Tilos olyan egyéneknek vagy csoportoknak beszivárogniuk a demonstrálók közé, akik meg akarják zavarni a rendezvényt, hangsúlyozta a csendőrség, amely tegnap még videót is közzétett arról, hogyan vigyázzanak magukra és egymásra a résztvevők, és hogy mindig engedelmeskedjenek a rendfenntartó erőknek:
 
 
A PSD nagygyűlése előtt a bukaresti Pride vonul a Győzelem térről az Egyetem térre, az Új Jobboldal ellendemonstrációra készül, mások a Moldovával történt egyesülést ünneplik majd.
 
A rendőrség helikopterről figyeli ma a főváros utcáit.

Hirdetés