Milyen drogokat tolnak manapság Európában? Na és Romániában?

A legfrissebb jelentés szerint Európa-szerte nő a drogfogyasztás, Románia szinte az egyedüli kivétel. De hát szívunk mi eleget drog nélkül is.
Hirdetés

Az Európai Unió tagállamai közül Málta után Romániában a legalacsonyabb a marihuána-fogyasztás – derül ki egy friss tanulmányból, mely a drogok elterjedtségét vizsgálta az európai országokban. Míg az elmúlt évtizedben a legtöbb országban növekvő tendenciát mutatott a füvezés, Románia azon kevesek közé sorolható, ahol a fogyasztás nem számottevő. Az illegális élénkítőszerek közül leginkább az MDMA (Metiléndioxi-metamfetamin) használata a jellemző, főleg Ecstasy tabletta formájában.

Európai viszonylatban 13,5 millióra tehető azoknak a 15 és 64 év közötti személyeknek a száma, akik legalább egyszer már kipróbálták az Ecstasyt. Az elmúlt esztendő során 2,2 millió felnőtt európai lakos élt a stimuláló szerrel. Romániában és Portugáliában a lakosság 0,2 százaléka metamfetamin-fogyasztó, más európai országokban ez a szám 7 százalék körüli.

A jelentés szerint Európa már nemcsak importálja, hanem elő is állítja

a szintetikus szereket, valamint a marihuánát. Sőt, ma már többet állít elő, mint amennyit más földrészekről behoz. A kokaint és a heroint viszont továbbra is Latin-Amerikából vagy Ázsiából hozzák az öreg kontinensre. Ellentmondásosnak tűnik, hogy bár állítólag nem nőtt a heroinfogyasztás, az előző évekhez képest több heroint előállító droglabort számoltak fel.

Egyre nagyobb problémát jelent a drogellenes hatóságoknak, hogy a kereskedelem ma már főleg az interneten keresztül zajlik. A 2011–2015 közötti időszakban a tranzakcióknak immár a felét a sötét interneten (darknet) bonyolították le. A hatóságokat az is aggasztja, hogy folyamatosan új, benzodiazepinnek minősülő szerek kerülnek a piacra, melyeknek a toxikus hatása – különös tekintettel az alkohollal vagy más szerekkel való együttes fogyasztásra – kevésbé ismert.

Hetente legalább egy új pszichoaktív szert azonosítanak be a szakértők.

Ezek megjelenési formája is folyamatosan változik, például kokainnal és heroinnal vegyített pszichoaktív szereket inhalátorokkal dobtak piacra.

Hirdetés

A kokaint főleg Latin-Amerikából hozzák Európába, de már nem Spanyolországon, hanem Belgiumon keresztül. Az utóbbi időszakban ugyanis a belgáknál volt a legtöbb kokainfogás. A jelentés szerint tíz év alatt nem volt még olyan magas az Európába érkező kokain tisztasága, mint napjainkban.

A rendkívül káros szintetikus kannabinoidokat főképpen a hajléktalanok vagy a börtönlakók, és általában a társadalom peremére szorult személyek használják, gyakran halálhoz vezet a rendszeres fogyasztásuk. Először a természetes kannabisztermékek legális alternatíváiként hozták forgalomba, bár sok tekintetben különböznek azoktól.

A könnyű drogok közül továbbra is a marihuána a legelterjedtebb Európában, Romániában azonban nem nőtt a fűfogyasztók száma – olvasható ki a dokumentumból. 

A közel százoldalas jelentés magyar nyelven is elérhető, aki további részletekre kíváncsi, az itt talája.  

Hirdetés