Na, mit csinált Károly herceg erdélyi látogatásának első napján?

Annyit elárulunk: jól érezte magát.
Hirdetés

Csütörtökön már az erdélyi Szászfehéregyházán, a nevét (vagy a tisztségéét?) viselő The Prince of Wales’s Charitable Foundation alapítvány tulajdonában levő felújított parasztházban „lazult” Károly brit trónörökös, miután szerdán Bukarestben letudta a kötelező protokollköröket, és rövid találkozón vett részt Klaus Iohannis államfővel, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Margit hercegnővel.

A walesi herceg érkezésére kézművestermék-vásárt időzítettek, a termelők Erdélyből, a Bánságból és Máramarosból érkeztek, de voltak a Kárptokon túli Óromániából, Bukovinából és a Duna-Deltából is.

Utóbbi helyszínt Ivan Patzaichin – amúgy lipován nemzetiségű – egykori kenus olimpiai bajnok képviselte, aki alapítványt hozott létre a Duna-Delta kulturális és gasztronómiai örökségének megőrzésére.

A herceg számos terméket kipróbált, így a termékeit a helyszínen kínáló sertéskolbász, a kenyér, a sajt, a ponytpasztrami, sőt a pálinkakészítő is büszkén elmondhatja: készítményeit a világ egyik legpatinásabb monarchiájának leendő uralkodója megtisztelte azzal, hogy megkóstolta.

Károly el is beszélgetett az árusokkal, és többek között örömét fejezte ki amiatt, hogy sikerült újra felfedezni a mangalica és a báznai sertést – a jelek szerint nagyon ízlett neki a kolbász.

Hirdetés

Ezt követően a patinás szász erődtemplommal rendelkező településre érkezett német turistákkal is szóba állt.

Mint ismeretes, Károly alapítványa Szászfehéregyháza mellett a háromszéki Zalánpatakon is van egy birtoka, ahova szintén rendszeresen ellátogat erdélyi útjai során.

Hirdetés