Nyár lesz, de a záporok sem a távolmaradásukkal tüntetnek majd

Június elején is strandidőre számíthatunk. De azért bőrig is ázhatunk.
Hirdetés

Továbbra sem kell lemondani a strandolásról a kirándulásról és a szabadtéri grillezésről: országszerte meleg lesz a következő két hétben, de záporokra, villámlásra, felerősödő szélre és akár jégesőre is számítani lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) május 28-a és június 10-e közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.

Erdélyben május végéig 28-29 Celsius-fokos nappali csúcshőmérséklet várható. Június első két napján ez 22 fokra csökken, majd június 3-a és 8-a között ismét 24-26 fok körül alakul. A jelzett időszak utolsó napjaiban 23-24 Celsius-fokos nappali csúcshőmérsékletre kell számítani. Éjszakánként 11 vagy akár 8 fokig hűlhet a levegő. Esőre június 1-je és 10 között van nagyobb esély.

A Bánságban, a Partiumban vidékén és Máramarosban május utolsó napjaiban akár 31 fokos csúcshőmérsékletre is számítani lehet, június első három napján viszont enyhül a meleg, 24-26 Celsius-fokig kúszik a hőmérők higanyszála. Ezután 8-áig ismét melegebb lesz, 28 fok is várható nappal. Éjszaka a jelzett időszak elején 14-15, aztán 13-14 fok körül alakul a hőmérséklet. A légköri instabilitás okozta záporokra, villámlásra, felerősödő szélre, esetleg jégesőre gyakran lehet számítani május 31-e és június 10-e között.

Hirdetés