Véletlenül ráleltek a Trianon előtti határra

Nem vicc. Feltehetően egy 1887-ből származó „határkőről” van szó.
Hirdetés

A felfedezést egy helybeli földrajztanár tette, aki a Foksány közelében emelkedő Vrancea-hegységben talált rá a nevezetes határjelzőre. A Vrancea Múzeum szakemberei megvizsgálták a leletet és kijelentették,  hogy minden valószínűség szerint 1887 körülre datálható: 1887. december 7-én írták alá az Osztrák-Magyar Monarchia Monarchia és a Román Királyság képviselői Bukarestben azt a nemzetközi egyezményt, amely meghatározta a két ország közötti határvonalat. Az említett állapotot a 1888-ban meghozott 19. számú törvény ratifikálta.

A felfedezést tevő földrajztanár amúgy azt ajánlotta a hatóságoknak, szállítsák be a leletet a mărășești-i mauzóleumba, mert hát, ugye, száz évvel ezelőtt zajlottak arrafele az I. világháború nagy csatái, és amúgy is, a nagy egyesülés centenáriuma van. Jó kérdés, hogy mi a fenét keresne ott egy birodalmi határjelző. Hacsak nem valamiféle megkésett zsákmányszerzésről lenne szó.

A fellelt határjelzőnek azonban más jelentősége is van. Nevezetesen: pontosan megmutatja, hol húzódott a határ az Osztrák-Magyar Monarchia és a Román Királyság között. Ami egyben azt is jelenti, legalábbis a hírek szerint, hogy megoldódhat a kovásznaiak és a vranceaiak közt feszülő évszázados konfliktus. A közbirtokossági erdőkről van szó. Van egy több mint 4000 hektáros erdőterület, amely felett Kovászna és Vrancea nem tud megegyezni, ami a tulajdonviszonyokat illeti. A határkő felfedezői szerint a pontos határvonalak ismerete segíthet a probléma rendezésében. Őszintén kételkedünk ebben, de remélni azért szabad.

Hirdetés