40 ezer lejnyi hitellel dobnák meg a fiatalokat

Nem, nem diákhitel, de oktatásra is lehet majd költeni. Kamatmentesen.
Hirdetés
40 ezer lejig terjedő hitelt kaphatnának a legfennebb 26 éves fiatalok, ha a kormány valóban törvényt javasol erről az ötletéről. Az ötlet ugyanis a kormány idei május-decemberi törvényhozási elképzelései között szerepel – írja a News.ro hírügynökség, mint a kormányfőtitkárság és a Prognózisbizottság kezdeményezése.
 
A rövid leírásból mindössze annyi derül ki, hogy 26 éves korig lehet igényelni akkor, ha valakinek nincs állása, vagyis nem kötelező, hogy az illető diák legyen. A hitelpénz „egy fiatal szükségleteire költhető: oktatás, egészség, kultúra, sport”.
 
A felvett kölcsönt öt év alatt kell majd törleszteni, nagyon alacsony kamattal (bankközi kamat + 2%), amelyet az állam szubvencionál, a hitelösszeg 80 százalékára pedig az Állami Garanciaalap vállal garanciát.
 
Ha jól értjük, állambácsi zsebpénzt ad a fiataloknak, amelynek visszafizetését még azzal sem kell garantálni, hogy a kedvezményezett kötelezően felsőoktatásra költi (az egyetemi diploma ugyanis a statisztikák szerint magasabb bérezéssel jár), vagy vállalkozást indít belőle. Jön csak úgy, mert az ember épp fiatal, és nincs munkája.

Hirdetés