Elhunyt Lucian Pintilie román filmrendező

Nyolcvannégy éves volt. Megkerülhetetlen életművet hagyott hátra.
Hirdetés

Lucian Pintilie, a román film- és színházművészet egyik legkiválóbb alkotója szerda este 9 óra körül elhunyt a bukaresti Elias kórházban – közölte az Agerpres hírügynökséggel az egészségügyi intézmény szóvivője, Silvius Negoiță. A rendező, forgatókönyvíró, producer hosszas betegség után, 84 éves korában távozott az élők sorából. 

Lucian Pintilie 1933. november 9-én született a ma Ukrajnához tartozó Tarutinóban. A bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem színház tanszékén diplomázott 1956-ban. Színházi rendezőként kezdte alkotói pályáját, több fővárosi teátrumban – többek közt a Bulandra Színházban – állított színpadra emlékezetes előadásokat, amelyekkel nemzetközi téren is elismertséget szerzett. Filmrendezőként 1965-ben debütált a Duminică la ora 6 (Vasárnap 6 órakor) című filmmel. Talán legnagyobb visszhangot kiváltott filmje az 1970-es Reconstituirea (A helyszíni szemle), amelyet néhány hét után vissza is vontak. A Bulandra Színházban 1972-ben színpadra állított Gogol-rendezését, A revizort is betiltották, a következő évben Pintiliének el is kellett hagynia Romániát. 1974-ben Párizsban állapodott meg.

1980-ban visszatér Romániába, hogy megrendezze a Caragiale Farsangja ihlette, De ce trag clopotele, Mitică? (Miért húzzák a harangokat, Mitică?) címet viselő filmet. Ám a munkát leállították az akkori kultúrfelelősök, és a film a Jilavai Nemzeti Filmarchívumba került, ahonnan csak 1990 októbere után jutott a képernyőkre. Pintilie maga is csak 1990 után tért vissza ismét az országba és vált a Román Kultúrminisztérium Filmművészeti Alkotási Stúdiójának igazgatójává.

Terminus Paradis című filmjéért megkapta 1998-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a zsűrijének különdíját. 

Lucian Pintiliét 2007-ben Gopo-életműdíjjal, 2008-ban a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.

Hirdetés