Fával fűt? Akkor nagyon drukkoljon a liberális honatyáknak!

Ugyanis ők azok, akik le akarnak faragni a tűzifa árából.
Hirdetés

A jó hír az, hogy a csökken a tűzifa ára. A rossz hír, hogy csak akkor, ha törvény lesz a 23 liberális honatya által benyújtott törvénytervezetből. Konkrétan: a tervezet kezdeményezői azt javasolják a tűzifa áfája legyen öt százalék, a jelenlegi 19 százalék helyett.

Mivel érvelnek a honatyák? Lényegében a valósággal: a falusi (és nem csak) háztartások jelentős részében ma is fával fűtenek. Ugyanakkor a tűzifa kitermelése nem fedezi az évi szükségletet, ami viszont az árak emelkedéséhez vezet. A tűzifa ára helyenként akár a duplájára is emelkedett az utóbbi három évben.

A kezdeményezők szerint az is furcsa, sőt, egyenesen abszurd, hogy míg a fakitermelő cégek egy sor (adó)kedvezményben részesülnek, a tűzifával fűtő polgárok a szabvány 19 százalékos áfát fizetik.

Az Országos Statisztikai Intézet vonatkozó adatai szerint a kályhákkal ellátott háztartásokban (összesen 52,90 százalék) a lakók 73,02 százaléka fűt tűzifával és biomasszával, 0,71 százalékuk pedig szénnel és egyéb szilárd fűtőanyaggal. A fenti adatok országosak. Ha viszont a falusi háztartásokra vonatkozó hasonló adatokat nézzük, akkor az arány alaposan megnő: a falusi háztartásokban lakók 91,86 százaléka használ tűzifát és biomasszát.

Magyarán: jó sokan fűtenek fával. Tehát, amennyiben a tervezetből törvény lesz, jó sok polgárnak kell kevesebbet költenie tűzifára. Persze, hosszú az út a tervezettől a törvényig. A csomag jelenleg a szakbizottságok asztalain hever. Lehet szurkolni!

Hirdetés