Jobbkormányos autója van? Akkor nem fogja szeretni a kormánypártot!

A kormánypárt ugyanis kizárólagos baloldali közúti kormányzást akar.
Hirdetés

Röviden: be kéne tiltani a jobbkormányos autókat Romániában. Az ötlettel egy szociáldemokrata (PSD) képviselő rukkolt elő, aki szerint a jobbkormányos járművek veszélyeztetik a közlekedést.

A szociáldemokrata képviselőt Gabriel Petreának hívják, és két érvvel is alá tudja támasztani javaslatát: az egyik érv, hogy több vonatkozó bejelentés érkezett a polgárok részéről. A másik pedig, hogy a jobbkormányos járművek veszélyesek, mivel a hazai közlekedési viszonyok közt nem biztosítják a közlekedési környezet megfelelő áttekinthetőségét.

Az utca véleménye természetesen megoszlik. Vannak, akik egyetértenek a szociáldemokrata képviselő javaslatával, vannak, akik ostobaságnak tartják, mondván, hogy a biztonságos közlekedés nem az autótól, hanem a járművezetőtől függ.

Egyes szakértők viszont igazat adnak a szociáldemokrata képviselőknek. Már, ami a jobbkezes sofőröket illeti. Szerintük a bal kezes autóvezetői reflexeink nem annyira fejlettek. És ugye, a jobbkormányos autók esetében elég sok kar, gomb a bal oldalra kerül át. Persze, a balkezeseknek ez a verzió abszolút kedvez. De erről nem beszéltek a szakértők.

Hirdetés

De miért lett a jobbkormányos autó egyáltalán politikai téma? Nos, az autóadó 2017-es kiiktatását követően egyre több hazai polgár vásárolt magának jobbkormányos autót. Míg 2016-ban 6000 ilyen gépjárművet írattak forgalomba, 2017-ben már 25 000 jobbkormányos autó gurult a hazai utakon. Hogy miért? A válasz pofonegyszerű: a jobbkormányos autók olcsóbbak. Íme, egy példa. Ugyanaz a modell, ugyanaz a gyártási év, ugyanaz a kilométerszám.

Balkormányos autó: 7800 euró. Jobbkormányos autó: 4700 euró.

Hirdetés