Lehet támogatni a petíciót a vásárhelyi orvosiért

Az EMNT, az SZNT és az EMNP összefogást szorgalmaz a MOGYE-ért.
Hirdetés

Közös sajtótájékoztatót tartott Marosvásárhelyen Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke a Marosvásárhelyi Orvosi- és Gyógyszerészeti Egyetem témájában. Bejelentették: közös petíciót indítanak az önálló magyar orvos- és gyógyszerészképzés maradéktalan helyreállítása céljából. A magyar pártok, a civil szervezetek, a MOGYE oktatói és diákjai is ellenzik a fúziót, Tőkés pedig személyesen is felszólalt az egyetem védelme érdekében Strasbourgban és Brüsszelben is – hangzott el.

Tőkés hangsúlyozta: ahogy nem mondtunk le a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Partiumi Keresztény Egyetem megalakítási szándékáról, úgy nem adhatjuk fel a magyar nyelvű orvosképzéshez való jogunkat sem.

„A MOGYE ügyében sem ismerünk megalkuvást: nem fogadhatunk el csak részjogokat, az anyanyelvünkön zajló oktatás pedig épp olyan célkitűzésünk, mint az önrendelkezés megvalósítása” – jelentette ki.

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke arra emlékeztetett, hogy Victor Ponta korábbi román miniszterelnök 2013 áprilisában – az Európa Tanács közgyűlése előtt – azt ígérte, hogy a magyarság igényeinek megfelelően rendezik a MOGYE helyzetét. Az akkori miniszterelnök Románia nevében tett ígéretet, amely azóta is beváltatlan maradt. Ha az Európa Tanács figyelmen kívül hagyja a kialakult helyzetet, könnyen hitelét veszítheti – jelentette ki Izsák Balázs.

Az EMNP közleménye szerint Toró T. Tibor, a párt ügyvezető elnöke elmondta: ideje pártpolitikai ellentétektől függetlenül, közösen fellépnünk a MOGYE helyzetének mihamarabbi megoldása érdekében.

Hirdetés

„Közösen kiadott felhívásunkban minden politikai- és civil-szakmai szervezet csatlakozására számítunk, különös tekintettel az RMDSZ-re, amely bukaresti parlamenti képviselettel is rendelkezik. Stratégiai válságcsoport létrehozására van szükség, s nem fogadhatjuk el azt az utat, mely a beletörődés és hallgatás irányába vezet. Magas szintű politikai delegáció kell képviselje közösségünk álláspontját, s a nemzetközi közvéleményt is tájékoztatnunk kell helyzetünkről.” – fogalmazott Toró.

A sajtótájékoztató végén a három szervezet vezetői elsőként írták alá a meghirdetett petíciót, melyhez bárki csatlakozhat ide kattintva.

Hirdetés