Tízmilliós csalásban lehet érintett Frunda György egyik cége

Sajtóértesülések szerint. Az ügyben orvosok és asszisztensek is szerepelnek.
Hirdetés

Egy Frunda György volt RMDSZ-es szenátor tulajdonában álló cég is érintett egy bűnügyben, amelyben furmányos trükkel károsította meg az államkasszát mintegy tízmillió lejjel egy zömmel marosvásárhelyi orvosokból és asszisztensből álló társaság a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT) ügyészei szerint.

A Digi 24 hírcsatorna információi szerint ugyanakkor

Frunda ellen nem zajlik nyomozás, mivel személyesen nem érintett az ügyben.

Igaz ugyan, hogy a cég az ő nevén van, de más működteti.

A volt szenátor a csatorna megkeresésére csak annyit mondott: éppen zajlanak az ellenőrzések a cégnél, így nem nyilatkozhat.

A marosvásárhelyi DIICOT szerdai közleményében tudatta, hogy ügyészei a helyi szervezett bűnözés elleni osztály rendőreivel együtt országszerte összesen 68 helyszínen tartottak házkutatást abban az ügyben, amelyben okirat-hamisítás, hamis okirat felhasználása, csalás, bűnszervezet létrehozása, hivatali visszaélés és számítógépes csalás miatt több orvos ellen is nyomoznak.

Az ügyészek szerint 2013 óta a zömmel Maros megyében tevékenykedő orvosokból álló hálózat fiktív beutalókat és vényeket állított ki, amelyek a valóságnak nem megfelelő adatokat tartalmaztak, vagyis hamis diagnózisokat, le nem zajlott vizsgálatokat és csak papíron felírt orvosi eszközöket rögzítettek.

Hirdetés

Konkrétan az történt, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál soha le nem szállított hólyagkatétereket számoltattak el. Az ügy nyertese két marosvásárhelyi cég volt, amelyek

papíron leszállították ugyan a katétereket, a valóságban azonban felnőttpelenkákat kaptak a páciensek

– igaz, azokra legalább valóban szükségük volt.

Ezzel összesen mintegy tízmillió lejes kárt okoztak az egészségbiztosítónak, a kár valós összegét a bizonyítékok felleltározása után tudhatjuk majd meg.

A marosvásárhelyi ügyészek összesen mintegy 50 személyt hallgatnak ki az ügyben.

Hirdetés