Robert De Niro „buletinjével” gyakoroltak az amatőr pénzhamisítók

A két Iași-i férfi, aki 50 lejeseket és az amerikai filmsztár személyi igazolványát is meghamisította, hat-hat év börtönbüntetést kapott.
Hirdetés

Amatőr pénz- és okirat-hamisítókat ítélt el a Iași-i Ítélőtábla: 6 és fél év, illetve 6 év 10 hónap letöltendő börtönt szabtak ki az 50 lejeseket lapolvasóval (szkenerrel) és hétköznapi nyomtatóval hamisító két férfira. Megbízójuk egy szklerózis multiplexben szenvedő férfi volt – egyikőjük lakótársa –, aki időközben elhunyt.

A hamisítás művelete a következőképpen zajlott: az egyik vádlott, Badii Ştefan beszkennelt egy eredeti 50 lejest, majd egy szoftverrel eltávolította a bankjegy sorozatszámát, és egy sablont készített. Egy A4-es lapra három bankót szerkesztett, kinyomtatta az oldalt, majd rányomtatta az Excel-táblázatban generált sorozatszámokat. Végül egy vágóeszközzel méretre vágta a hamisítványokat, megrajzolta a sasfej körvonalait, kivágta és leragasztotta egy átlátszó szigetelőszalaggal. Az így elkészült hamisítványt a másik vádlott, Sorin Bulgaru próbálta meg hasznosan elkölteni: egy doboz cigarettát próbált meg vásárolni rajta, de lebukott.

A hamisítók ügye azzal vált híressé, hogy a lakásban, ahol a hamisítás zajlott, a házkutatás során egy hamis személyi igazolványt is találtak a rendőrök, melyen az ismert amerikai filmsztár, Robert De Niro neve és arcképe díszelgett.

Hirdetés