ALDE: Románia vagy Soros érdekeit képviselik a civil szervezetek?

Ennek kiderítésére a kormánypárt alelnöke szerint nyilvánossá, átláthatóvá kell tenni a finanszírozásukat.
Hirdetés

Soros György érdekeit képviselhetik a jogállamiságért küzdő román civil szervezetek – ezt gyanítja a kisebbik bukaresti koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) alelnöke, Andrei Gerea.

A politikus vasárnap osztotta meg értékes gondolatait a sajtóval.

Ezek szerint Románia országimázsának legfőbb eleme az erőszakszerveknek köszönhetően az elmúlt években a korrupció vált, miközben minden más ország arra törekszik, hogy pozitív imázst alakítson ki magáról külföldön. Ezzel szemben

Romániában olyan kampány zajlik, amelynek lényege, hogy ez a legkorruptabb ország Európában.

A kampányt a politikum legfelsőbb körei és az erőszakszervek mellett  egyes egyesületek, alapítványok és civil szervezetek folytatták, amelyek papíron a jogállamiságért küzdenek, ám tevékenységük nyomán valójában párhuzamos állam jött létre.

„Kinek az érdekeit képviselik ezek a nonprofit szervezetek? Romániáét vagy olyan személyekét, mint Soros?” – teszi fel a nagy kérdést Gerea, aki szerint Soros György a közvélemény manipulálását szolgáló és az igazságügyi visszaélések elkendőzését szolgáló kampány révén akarja gyengíteni Romániát.

Ennek alátámasztására a The Capital Research Group nevű think tank egy cikkét hozza fel, amely szerint egyes személyek, például Soros György olyan kampányokat finanszírozott, amelyek súlyosan ártottak Romániának.

Hirdetés

Az általa különböző alapítványokon keresztül finanszírozott személyek rágalmazzák Romániát Brüsszelben és manipulálják a romániai közvéleményt, és

miközben állítólag a jogállamiságért küzdenek, valójában éppen annak meggyengítésén, és a párhuzamos állam megerősítésén ügyködnek.

Ennek leküzdésére Gerea szerint egy lehetőség van: nyilvánossá kell tenni „a manipulatív politikai diskurzust folytató” civil szervezetek finanszírozását.

Kormánypárti berkekben egy ideje divat a sorosozás, legutóbb épp Gerea főnöke, Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnök ostorozta a magyar származású üzletembert, de a nagyobbik kormánypárt PSD elnökétől, Liviu Dragneától sem idegen a műfaj.

Hirdetés