Tíz ember hunyt el a torontói gázolásban

És tizenöten megsérültek. A 25 éves sofőr szándékosan hajtott a gyalogosok közé, de indoka ismeretlen.
Hirdetés
Jelenleg is kihallgatják azt a fiatal férfit, aki hétfőn, helyi idő szerint délután fél kettőkor több tucat embert gázolt el a járdán Torontó North York nevű városrészében. A támadásban tíz ember meghalt, tizenöten megsérültek, írja a BBC. 
 
A gázolás utáni pár órában csak annyit közölt a torontói rendőrség, hogy mintegy tíz személy sérült meg. Később derült csak ki, hogy jóval több az áldozat, az elkövető mintegy 2 km hosszan hajtott a járdán a bérelt, fehér furgonnal.
 
Az elkövető neve Alek Minassian, 25 éves, és a rendőrség szerint szándékosan hajtott a gyalogosok közé, de még nem világos, hogy miért. Torontó egyik északi külvárosában, Richmond Hillben élt, a hatóságok előtt nem volt ismert, és úgy tűnik, nem állt kapcsolatban terrorszervezettel.
 
Korábbi osztálytársai szerint csendes fiú volt, nem voltak barátai, leginkább egyedül mutatkozott, és egyáltalán nem volt erőszakos, teljesen ártalmatlannak vélték. Egyetemista társai szerint Minassian okos diák volt, nagyon jól dolgozott olyan számítógépes chipekkel, amelyeket képfeldolgozásra fejlesztettek ki.
 
Alek Minassian fotója a LinkedInen
 
Alek Minassian fotója a LinkedIn közösségi portálon
 
A sofőrt a tömeges gázolás helyszínétől 2,2 km-re fogták el egy lövés nélkül, 26 perccel az első segélyhívás után. A torontói rendőrség megdicsérte azt a tisztjét, aki annak ellenére sem nyitott tüzet az elkövetőre, hogy az azt állította, fegyver van nála, és azt kiáltotta a rendőrtisztnek, hogy „ölj meg”. 
 
Valószínűleg az elfogás pillanatát örökítette meg egy autós a saját járművéből:
 
 
Szemtanúk elmondása alapján a fehér furgon mindent és mindenkit letarolt az útjában: embereket, tűzcsapokat, postaládákat. Az egyik szemtanú az úton hajtott a furgon mögött, és folyamatos dudálással próbálta figyelmeztetni a gyalogosokat a közeledő veszélyre. Legalább hat-hét embert látott, akiket a furgon olyan erővel ütött el, hogy a testük felrepült a levegőbe.
 
A támadástól mintegy 30 km-re zajlott a G7 csoport, a világ hét legerősebb gazdaságának külügyminiszteri találkozója, amely kedden a tervek szerint folytatódik.

Hirdetés