Átment a szakbizottságon az otthon, illetve hétvégenként letölthető börtönbüntetés tervezete

Az ellenzék szerint jó ötletből indult ki, de abszurddá vált a törvénytervezet.
Hirdetés

Kedvezően véleményezte a képviselőház jogi bizottsága azt a javaslatot, amelynek értelmében lakóhelyükön vagy hétvégenként tölthetnék le börtönbüntetésük nagy részét a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítélt személyek.

A büntetés-végrehajtást szabályozó törvényt módosító tervezetet

eredetileg a Nemzeti Liberális Párt (PNL) terjesztette elő, majd a bizottságban kiegészítették a Szociáldemokrata Párt (PSD) módosító javaslataival.

A jóváhagyott indítvány a következő megoldásokat javasolja a börtönben letöltendő szabadságvesztés alternatívájaként: az elítéltek büntetésük nagy részét lakóhelyükön töltik le, belügyi alkalmazottak felügyelete alatt, elektronikus karkötővel vagy anélkül; büntetésüket hét közben lakóhelyükön, szombaton és vasárnap külön erre a célra létesített központokban vagy börtönben töltik; úgynevezett vegyes rendszerben, azaz részben lakóhelyükön, részben közmunkával töltik büntetésüket.

Mindegyik alternatíva csak a legtöbb öt év szabadságvesztésre ítéltek esetében alkalmazható, miután büntetésük egyötödét leülték valamely büntetés-végrehajtási intézetben. Az erőszakos bűncselekmények, illetve korrupciós bűntettek – vesztegetés elfogadása, megvesztegetés, befolyással való üzérkedés – miatt elítéltekre nem érvényes a rendelkezés, és a visszaesők esetében sem alkalmazhatók ezen alternatívák.

A tervezetet 13 támogató, kilenc ellenszavazattal és két tartózkodással fogadta el a szakbizottság.

Hirdetés

Gabriel Andronache nemzeti liberális párti képviselő szerint az alakulata által kidolgozott indítvány „egy jó ötletből indult ki”, a testület által elfogadott javaslatok révén azonban „abszurddá vált”. A Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) képviselő Stelian Ion kilátásba helyezte, hogy megtámadják a tervezetet az alkotmánybíróságon.

Az indítványról a képviselőház dönt első kamaraként. 

Hirdetés