Román közvetítéssel adta vissza a francia Becsületrendet Bassár el-Aszad szíriai elnök

Ha már a románok képviselik a franciákat a közel-keleti országban.
Hirdetés

Visszaadta Bassár el-Aszad szíriai államfő a 2001-ben megkapott francia Becsületrendet. A magas rangú kitüntetést a szíriai elnöki hivatal a damaszkuszi román nagykövetségre bízta, ugyanis Párizs nem tart fenn diplomáciai képviseletet a közel-keleti országban, így Franciaország képviseletét is a román nagykövetség látja el.

A Becsületrend nagykeresztjével még Jacques Chirac akkori francia elnök tüntette ki a szír elnököt 2001-ben, nem sokkal azt követően, hogy hatalomra került.

Emmanuel Macron jelenlegi francia elnök hivatala még hétfőn jelentette be, hogy elkezdték az érdemrend visszavonását célzó eljárást.

Mint ismeretes, a nyugati országok az évek óta tomboló szíriai polgárháborúban a jelenlegi hatalom ellen harcoló felkelőket támogatják, ráadásul az elmúlt hétvégén az Egyesült Államok Nagy-Britanniával és Franciaországgal közösen légicsapásokat hajtott végre szíriai célpontok ellen egy közelmúltbeli, Dúma városában elkövetett vegyi fegyveres támadás megtorlásaként.

A szíriai elnöki hivatal közlemény eszerint ugyanakkor Bassár al-Aszad azért adta vissza a kitüntetést, mert Franciaország is részt vett a büntetőakcióban.

Hirdetés

„Aszad elnök számára nem megtiszteltetés egy olyan állam kitüntetését viselni, amely a terroristákat támogató Egyesült Államok rabszolgája” – közölte a szíriai államfői hivatal.

Amúgy Románia az egyetlen EU-tagállam, amely nagykövetséget működtet Damaszkuszban, így számos más ország képviseletét is ellátja. Az ok: jelenleg is népes, mintegy 3500 fős román közösség él az országban, míg 2015-ben az ott élő románok száma elérte a tízezret, azonban a polgárháború miatt sokukat kimenekítették.

Hirdetés