Visszakerülhet a belvárosba Kolozsvár legrégebbi köztéri alkotása

A barokk kori Mária-oszlop jelenleg a Szentpéteri templom mögött látható, a Hóstáti (Mărăști) lakónegyedben.
Hirdetés

Visszaköltöztetné eredeti helyére, vagyis a piaristák temploma elé a barokk kori Mária-oszlopot az RMDSZ Kolozsváron. Oláh Emese alpolgármester közölte: „az Egyetem és a Farkas utca felújítására meghirdetett ötletbörze jó alkalmat kínál arra, hogy művészeti örökségünket megfelelően érvényre juttassuk”. A Szentpéteri templom mögött ugyanis nem érvényesül kellőképpen Kolozsvár, illetve Erdély egyik legrégibb barokk köztéri alkotásaként számon tartott fogadalmi oszlop, amely eredetileg a piaristák temploma előtti teret díszítette.

A Mária-oszlopot Anton Schuchbauer szobrász faragta az erdélyi római katolikus arisztokrácia egyik jelentős képviselője, Kornis Antal főkormányszéki tanácsos megbízásából, aki az 1738 óta tartó pestisjárvány elmúlta iránti hálából állíttatta.

Az 1950-es években még az egyetem előtti téren állt, de a magyar egyházi jelképet nem nézte jó szemmel a kommunista városvezetés. Végül egy kis kitérővel 1961-ben helyezték el a Szentpéteri templom udvarán, a Hóstát (ma Mărăști lakónegyed) falusias környezetében. Ma ez a város egyik legforgalmasabb pontja, igaz, nem a turisták, hanem a gépjárművek miatt. 

 

Hirdetés