A Román Akadémia elnöke azt állítja, nem volt besúgó

Ioan-Aurel Pop szerint a személye ellen irányuló áskálódásról van szó.
Hirdetés

Amint arról beszámoltunk, a Revista 22 internetes oldal közzétett egy 200 személy nevét tartalmazó listát, amelyet a Ceaușescu-rezsim Külügyi Hírszerző Központja állíttatott össze az „Antiemigráns Brigád”-nak nevezett kollaboránsairól, akiknek „a külföldi propagandaközpontok által a Románia Szocialista Köztársaság ellen irányuló ellenséges akciók kivédése” volt a feladatuk. Magyarán, a Romániából kivándoroltak megfigyelése.

Az ominózus lista talán leghíresebb figurája Ioan-Aurel Pop, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (a hírek szerint leköszönni készülő) rektora, a Román Akadémia frissen megválasztott elnöke.

Az elnök úr természetesen reagált a listára. Szerinte ez nem egyéb, mint ellene való áskálódás, mert ebben az országban enélkül nem lehet meglenni. Továbbá, ő semmiféle együttműködési nyilatkozatot nem írt alá a Ceaușescu-rezsim semmiféle állambiztonsági szervével. 

Az igaz, hogy 1985 és 1987 között írt néhány, a román történelmet népszerűsítő cikket, amelyek a román emigráció egyik kiadványában megjelentek. Ezeket a cikkeket főnöke, Ștefan Pascu történész, akadémikus, a BBTE volt rektora kérésére írta. Pascu egyébként el is vitte neki egy Németországban megjelent kiadvány két számát. Ioan-Aurel Pop azt állítja, nem utasíthatta vissza a kérést, ugyanis Pascu a főnöke volt, ugyanakkor a doktori disszertációjának vezetője.

Hirdetés

Azt sem szabad elfelejteni, magyarázza az elnök úr, hogy 1989 előtt külföldön publikálni szinte elképzelhetetlen volt. Fontos dolog volt a tudományos tevékenység szempontjából, és a politikai propaganda-termékeken kívül alig lehetett valahol közölni. Pascu professzor a maga részéről szabadon utazhatott, ellentétben Pop úrral, akinek – saját bevallása szerint – 1989 előtt nem engedték meg, hogy kapcsolatba lépjen a román emigrációval, mégpedig azért, mert csak a „szocialista lágerbe” utazhatott: egyszer Budapestre, egyszer Moszkvába és egyszer Várnába. Csak ez lehet az ok, amiért arra a listára felkerült a neve. Más oka nem lehet! 

Az elnök úr azt is szükségesnek tartotta kihangsúlyozni, hogy a neve mellett az a szó áll, hogy „NEM!”. Mi meg azt tartjuk szükségesnek kihangsúlyozni, hogy az Pop elnök úr érvelése nem száz százalékosan meggyőző.

Hirdetés