Keszeg Vilmost választották az Erdélyi Múzeum-Egyesület elnökévé

A néprajzkutató Sipos Gábort váltja a tisztségben.
Hirdetés

Keszeg Vilmos néprajzkutatót, egyetemi tanárt választották az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) elnökévé a tudományos szervezet hétvégi közgyűlésén. A következő négyéves ciklusra az EME vezetősége az elnök mellett: Bitay Enikő főtitkár, Gyéresi Árpád, Kerekes László, Péntek János, és Sipos Gábor alelnökök, Fábián Botond gazdasági tanácsos és Bányai József jogtanácsos.

A leköszönő elnök, Sipos Gábor az elmúlt nyolc évben irányította a legtekintélyesebb erdélyi magyar tudományos egyesület tevékenységét.

A közgyűlésen átadták az EME díjait és okleveleit is. Az ötévente kiadott Entz Géza-díjban Vincze Zoltán A kolozsvári régészeti iskola a Pósta Béla-korszakban (1899-1919) c. munkája részesült. A szerző már korábban, betegágyán értesült a jó hírről, de április 4-én elhunyt, épp a díj átadásakor kísérték utolsó útjára. A díjat fiai fogják átvenni.

A szakosztályok és a választmány javaslata alapján az EME közgyűlése tiszteleti taggá választotta Murádin László nyelvészprofesszort (a laudációt Egyed Emese olvasta fel) és Somai József közgazdászt, gazdaságtörténészt (a laudációt Kerekes Kinga tartotta). T. Veress Éva biológus gróf Mikó Imre emléklapot vett át tudományos kutató és egyetemi oktató munkájának elismeréseképpen, az EME alapító tagjainak sora pedig három személlyel gyarapodott (Fábián Botond, Kerekes László, Keszeg Vilmos).

Hirdetés