Megbírságolták az idei első Critical Mass-t

A rendőrök idén keményebben lépnek a fel a bringásokkal szemben.
Hirdetés

Megbírságolták a natúrabb kolozsvári bringásfelvonulás idei első kiadásán résztvevők negyedét. 

Kissé túlbővítettük az előző mondatot, úgyhogy megmagyarázzuk a részleteit:
  • megbírságolták – a helyszínen, a Dónát negyed végén csak igazoltattak mintegy tíz bringást, és beígérték nekik a bírságot, de azt később szabják ki és küldik ki a rendőrök;
  • natúrabb felvonulás – Kolozsváron két rendszeres bringásfelvonulást tartanak: egy szervezettet, amit bejelentenek a polgármesteri hivatalban, előre közlik az útvonalát a résztvevőkkel, és egy borzasat. A Kolozsvári Bringások Felvonulását és a Critical Mass-t. Ez utóbbit minden hónap utolsó péntekjén, csak ez és a főtéri indulás biztos, az útvonal menet közben dől el, nincs szervező, senki se jelenti be semmilyen hivatalban;
  • idei első – a márciusi Critical Mass értelemszerűen tegnap, pénteken zajlott;
  • résztvevők negyedét – a 30-40 bringás közül mintegy tízet.
És azért, mert rendőri felszólításra sem voltak hajlandók felhajtani a Dónát negyed végén a járdára felfestett bringasávra, mi több, elfoglaltak egy teljes sávot az úttesten.
 

Mitől hír ez?

Mert úgy tűnik, igaza van a szervezett bringás felvonulás szervezőjének, Radu Mititean ügyvédnek: 2018-ban alaposan megváltozott a kolozsvári rendőrök hozzáállása ezekhez a felvonulásokhoz és a városi kerékpározás bátorításához.
 
Bár soha nem kérték, a bejelentett felvonuláshoz évek óta mindig kaptak rendőri felvezetést, egyértelmű volt, hogy elfoglalhatnak egy teljes sávot, kisgyerekektől aggastyánokig mindenki részvételét támogatták. Az idei első bejelentett felvonuláson, a februárin ismét megjelentek a rendőrök, de nem azért, hogy kéretlen felvezetést biztosítsanak a menetnek, hanem hogy figyelmeztessék a bringásokat, hogy vagy libasorban haladnak, vagy megbírságolják őket.
 
Mivel ez csendes és hideg szombat délelőttre esett, amikor bőven lett volna hely az utcákon, ráadásul jó előre bejelentette, a hatóságok pedig nem kértek útvonalmódosítást, Mititean ügyvéd felháborodott, mert úgy értelmezte a hatósági fellépést, hogy gyakorlatilag betiltják a felvonulást. Ha büntetik a felvonulás tüntetésjellegét, akkor az egész nem több, mint csoportos városi séta. A szervező lefújta a rendezvényt, majd csoportos városi sétán tekertek egyet, miközben a rendőrautó végig kísérte őket, és a rendőrök a legkisebb szabálytalanságra is készek voltak lecsapni. A bringások nem adtak rá alkalmat.
 
A márciusi Critical Mass
 
Telefonfotók: Szabó Tünde
 
A tegnapi Critical Mass-on, ahogy a korábbi években is, az indulás után 30-40 perccel jelentek meg a rendőrök. Míg korábban siettették a menetet, és azon voltak, hogy az minél gyorsabban és akadálymentesebben visszajuthasson a Főtérre úgy, hogy közben az autósok is haladhassanak, most csak az volt a céljuk, hogy mindenkit felkényszerítsenek a járdára festett bringasávra, illetve elérjék, hogy az úton csak libasorban haladjunk. 
 
A bringások többsége felhajtott a járdára, páran az úton maradtak, őket a rendőrök igazoltatták, majd beígérték a bírságot. Közben egy szokatlanul elegáns rendőr folyamatosan arról igyekezett meggyőzni a csapatot, hogy ő és a KRESZ-nek az a kitétele, hogy bringások nem haladhatnak egymás mellett az úton, illetve ha van bringasáv, akkor kötelező azon tekerniük, csak a bringások épségét félti. Mert mi van, ha egy autó elsodorja a kerékpározót, ismételte unos-untalan, mintha legalábbis a sofőröknek joga vagy érdeke volna elütni a bringásokat. 
 
És persze nem lehetett meggyőzni arról, hogy riogatással, illetve túl szűk, repedező, rossz minőségű, egymással össze nem kötött bringasávokkal nem lehet nagyvárosban fenntartható közlekedést és bringakultúrát kialakítani.
 
Mert hogy mindkét típusú felvonuláson a résztvevők azért tekernek, hogy felhívják a hatóságok és a közlekedés más résztvevőinek a figyelmét a bringázás mint városi közlekedésforma fontosságára, illetve a kolozsvári kerékpáros infrastruktúra hiányára és hiányosságaira. És hogy havonta egyszer kiélvezzék, hogy másfél-két órára övék az út.
 
A végére egy lazán kapcsolódó észrevétel: idén Kolozsvár levegője határozottan büdösebb, mint eddig.

Hirdetés