Még négy napig lehet bejelenteni a béremeléseket

Már akinek megemelték, mióta az alkalmazottakra terhelték a teljes társadalombiztosítást.
Hirdetés

A munkáltatók március 31-éig jelenthetik be a Revisal elektronikus nyilvántartóba az alkalmazottak bruttó alapfizetésével, kiegészítő juttatásaival és pótlékaival kapcsolatos mindennemű változást. Ezt követően ellenőrzésekre kerül sor, és bírságolni fognak a mulasztásokért – közölte kedden a munkafelügyelet.

A módosításokra a társadalombiztosítási járulékok terhének a munkáltatókról a munkavállalókra történő átruházása miatt van szükség. A folyamat január 1-jén kezdődött, és emiatt meghosszabbították a bejelentési kötelezettség határidejét.

A társadalombiztosítási járulékok terhét január 1-jétől kezdődően ruházták át a munkáltatóról a munkavállalóra. A sürgősségi kormányrendelettel módosított adótörvénykönyv szerint a befizetendő összeg két százalékponttal csökkent, 39,25%-ról 37,25%-ra. A munkáltató által korábban befizetett 22,75%-ból 20%-ot ruháztak át a munkavállalóra.

Az adóhivatal számítása szerint a bruttó fizetés 35%-át tartja vissza a munkáltató és fizeti be a munkavállaló nevében. A 20% átruházása után a munkáltató terhén maradt 2,75% fél százalékponttal csökkent, 2,25%-ra, ami fedezi a munkanélküliségi segéllyel, a munkabalesetekkel, a betegszabadásokkal és a fizetés-garanciaalappal kapcsolatos költségeket. 

A munkafelügyelőség az év első három hónapjában széles körű kampányban hívta fel a munkáltatók figyelmét a munkaszerződések módosításának bejelentésére vonatkozó kötelezettségükre – áll a közleményben. 

Hirdetés