A Fidesszel egy lapon emlegette az MPP-t Kövér László

Szász Jenő Wass-akarat díjat kapott a párt tizedik születésnapján.
Hirdetés

Az őshonos nemzeti közösségek jogvédelméről szóló konferenciával és gálaesttel ünnepelte bejegyzésének tizedik évfordulóját a Magyar Polgári Párt (MPP) szombaton Marosvásárhelyen.

A rendezvényen Biró Zsolt pártelnök átadta az MPP által alapított Wass-Akarat díjat Szász Jenőnek, a párt első elnökének. A kitüntetést idén azok a délelőtti konferenciára meghívott jelentéstevők is megkapták – Hoffmann Rózsa, Kalmár Ferenc és Csáky Pál – akik munkájukkal európai szintű hivatkozási alapot teremtettek az őshonos nemzeti közösségek jogvédelméhez.

A „Nemzetek szabadsága, Európa biztonsága” című konferenciáról nyilatkozva Biró Zsolt rámutatott: fontos nemzetközi szinten is tudatosítani az erdélyi magyarság problémáit, meg kell teremteni az erdélyi magyar „diplomáciát”, és szövetségeseket is kell találni az európai nagypolitikában.

Az MPP-t levélben köszöntötte Kövér László, a budapesti Országgyűlés elnöke, aki 2011-től a párt tiszteletbeli elnöke. Kövér szerint az MPP a választás szabadságának jegyében úgy teremtette újra a politikai verseny és együttműködés kultúráját az erdélyi magyar politikában, hogy az nemcsak a magyar érdekek érvényesítését, hanem a magyarok közötti békességet is megerősítette.

Felidézte, hogy két Kárpát-medencei magyar pártnak is évfordulója van: 1988 márciusában született az idén 30 esztendős Fidesz, és 2008 márciusában jegyezték be a 10 esztendős Magyar Polgári Pártot.

Hirdetés

„Mi az összeomló magyarországi kommunizmus romjai alól menekítettük a magyar jövőt, ti a tomboló romániai posztkommunizmus idején csiholtatok új esélyt a jövőnek Székelyföldön és Erdélyben” – folytatta a párhuzamot a házelnök, aki szerint mindkét párt a nemzetileg öntudatos és elkötelezetten demokrata Kárpát-medencei magyar közösségnek köszönheti politikai létét.

Az MPP mintegy 60 erdélyi település közéletében van jelen több mint kétszáz választott tisztségviselővel, a párt két jelöltje – Biró Zsolt pártelnök és Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki vezetője – pedig az RMDSZ listáján szerzett parlamenti képviselői mandátumot.

Hirdetés