Baljós premier az önjáró autók történetében: a masina elütött egy gyalogost

A halálos kimenetelű baleset Arizonában történt. Ez az első olyan tragédia, melynek során egy önjáró gépjármű gyalogost ütött el.
Hirdetés

Az Uber cég tulajdonában levő önjáró autó (Volvo XC90 SUV) az arizonai Phoenix egyik külvárosában haladt, 65 km/h-s sebességgel, amikor elgázolt egy gyalogost. A fedélzeten tartózkodó sofőr önjáró üzemmódba helyezte a gépkocsit. A gyalogos nem az átjárón haladt át, amikor a baleset bekövetkezett. Az elgázolt nő a kórházban belehalt sérüléseibe.

A baleset kemény csapást mérhet a szállítást forradalmasító önjáró gépkocsik fejlesztésére. Az Uber már be is jelentette: felfüggeszti önműködő gépjárműveinek észak-amerikai tesztelését, melynek jelenlegi helyszínei Arizona, Pittsburgh és Toronto.

Az önjáró autóktól éppen azt várták a fejlesztők, hogy a közúti balesetek drasztikus csökkenését hozzák majd magukkal. A mostani baleset azonban arra utal, hogy más a biztonságos próbaüzemi környezet, és más az utca, valós helyzetekkel és hús-vér emberekkel.

A hatóságok alaposan kivizsgálják az esetet, hiszen a tények megállapításán túl az is fontos kérdés, hogy egyáltalán elkerülhető volt-e az ütközés, tekintettel arra, hogy az áldozat váratlanul lépett az úttestre.

Az önműködő autók történetének első halálos balesete amúgy 2016-ban következett be Floridában, amikor egy sofőr bekapcsolta az automata pilótát és útnak indult, ám a robotpilóta nem észlelte a autó előtt elhaladó pótkocsis járművet és a Tesla Model S szépen beszaladt a pótkocsi alá, az önjáró jármű sofőrjének halálát okozva.

Hirdetés