Ludovic Orban PNL-elnök ismét csak elutasította az autonómiát

Mondjuk, a párt eddigi retorikája alapján ezen nem is csodálkozunk.
Hirdetés

Folytatva a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által az utóbbi hónapokban alkalmazott magyarellenes retorikát, Ludovic Orban, az ellenzéki párt elnöke vasárnap ismét leszögezte, hogy nem támogatják a székely automómia-törekvéseket.

Mint fogalmazott, kizárólag a helyi autonómiát tartják elfogadhatónak – ezt azonban csupán közigazgatási értelemben. „Románia azon országok egyike, amelyek a legnagylelkűbbek a kisebbségi jogok tiszteletben tartása terén. Támogatjuk a kisebbségi állampolgárok egyéni jogait. Támogatjuk a helyi autonómiát, mint a román állam szerveződési elvét, amelyet az alkotmány is szentesít. Ám egyértelműen ellenezzük az autonómia minden olyan formáját, amelynek nincs köze a helyi autonómiához. Ezért ellenezzük az ezzel kapcsolatos törvénytervezetet, amely a nagy egyesülés centenáriumának évében  időszerűtlen, és nem olyan természetű, hogy több megértéshez és harmóniához vezessen” – hangoztatta Orban, aki egyébként apai ágon magyar származású.

Mint ismeretes, Kulcsár-Terza József, a Magyar Polgári Párt RMDSZ-színekben parlamenti képviselői mandátumhoz jutott politikusa a közelmúltban terjesztette be a bukaresti törvényhozásban a székelyföldi autonómiatervezetet, amelyet a román politikum és a közvélemény is mereven elutasít.

A tervezet szerepel a képviselőház közigazgatási bizottságának keddi napirendjén.

Hirdetés