Pénteken még csak a köd okoz fejfájást, szombattól viszont visszatér a tél

Három megyére adtak ki figyelmeztetést a rossz látási viszonyok miatt. A télies idő viszont az egész országban érezteti majd a hatását.
Hirdetés

Figyelmeztetést adott ki pénteken reggel a köd miatt az Országos Meteorológiai Igazgatóág (ANM) Kolozs, Szilágy és Beszterce-Naszód megyére.

A reggel kilenc óráig érvényben lévő figyelmeztetés szerint az érintett területeken 200, sőt helyenként 50 méter alá csökken a látótávolság.

De ez még semmi. A következő napokban ugyanis elfelejthetjük a tavaszt: szombattól kezdődően hirtelen lehűl a levegő az egész országban, eső, havas eső és havazás is előfordulhat – derül ki az  ANM előrejelzéséből.

Az enyhe, tavaszias időjárás csak szombatig tart, ezt követően nyugatról csapadékos idő, Moldva északi része irányából pedig hideg levegő érkezik az országba. Szombaton délben Moldvában már 4-5 Celsius-fokra hűl le az levegő, a csapadék havas eső és hó formájában jelenik meg, és a hideg légtömeg fokozatosan az egész országot, majd egész Európát eléri.

Az időszakra jellemző sokévi (7 és 14 fok közötti) átlaghoz képest jóval hidegebb lesz az idei március vége:

az ország észak-nyugati részében éjszakánként akár mínusz 10 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála,

és az országos hőmérsékleti értékek is mínusz 6 és plusz 6 fok között alakulnak majd.

A Meteorológiai Világszervezet is felhívta a figyelmet a közelgő hideg légtömegre, amely március 25-26-áig fogja uralni a térséget, így Romániát is. Jövő héten tehát a normálishoz képest akár 10 fokkal is hidegebb lehet – szögezte le a szakember.

Hirdetés

Csapadékra is számítani kell,

az esőzések havas esővé vagy akár havazássá is alakulhatnak a hideg hatására,

és a lehűlő levegő miatt a szél is felerősödik, ami tovább növeli az emberek hidegérzetét.

Ha valaki még ennél is plasztikusabb leírásra vágyik: a magyar Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban a 2013. március 14-15-én tapasztaltakhoz hasonló időjárási eseményekre kell számítani. 2013. március 14-én délután előbb északnyugat felől, majd a Kárpátokat megkerülve, később északról tört be a hideg.

A meteorológiai szolgálat számításai szerint a hétvégén többfelé 10, néhol 20 centiméternél is több hó hullhat. A viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

 

Hirdetés