Adott Ön pénzt A föld bölcsességére? Egyhamar nem fogja viszontlátni!

A törvény értelmében ugyanis nem lehet visszaadni a Brâncuși-szoborra szánt adományokat.
Hirdetés

George Ivașcu művelődésügyi miniszter csütörtökön kijelentette: a Constantin Brâncuși A föld bölcsessége című szobrának megvásárlására adományozott összegek nem fizethetők vissza, az érvényes törvények értelmében.

A történet 2014-ben kezdődött, amikor a román állam meg akarta venni a világhírű szobrász alkotását, ám a tulajdonosok által kért 20 millió eurós vételárat kicsit sokallta.

Aztán 2016-ban, a Cioloș-kormány idején újrakezdődtek a tárgyalások, és mivel sikerült jóval kedvezőbb árat, 11 millió eurót kialkudni, az illetékesek belevágtak a dologba. Annál is inkább, mert az aktus afféle erkölcsi jóvátétel is akart lenni a nagy művésszel szemben. A Párizsban élő Brâncuși hat évvel halála előtt felajánlotta a román államnak 200 munkáját és párizsi műtermét, suhogó ingyen, ám az akkori román akadémia elutasította arra hivatkozva, hogy művészete a polgári dekadenciát képviseli.

Egy szó mint száz, a román kormány adta a vételár egy részét, másik részére pedig adománygyűjtést hirdetett. A közadakozás viszont nem jött össze: csupán 1,25 milliót sikerült begyűjteni, ezért a terv dugába dőlt.

Igen ám, de az adományokat vissza kellett fizetni. Az új kormány 2017 végén megígérte, hogy 2018. december 31-ig minden egyes bani visszakerül jogos tulajdonosához.

Hirdetés

Ám most kiderült, hogy a vonatkozó törvények lényegében megtiltják a visszafizetéseket. George Ivașcu miniszter bizonyos pénzügyi mechanizmusokra hivatkozott, meg arra, hogy senki illetékes nem adott semmiféle magyarázatot. Ezért szépen kihívja a miniszterelnöki ellenőrző testületet, és töviről hegyire átvizsgálják az egész történetet. Hogy világosan és érthetően el tudják mondani az adakozóknak, mi a helyzet.

Eugen Teodorovici pénzügyminiszter amúgy kollégája segítségére sietett. Azt nyilatkozta, a kormány határozatot fog hozni, hogy az adakozók visszakaphassák a pénzüket.

Mi meg azt kérdezzük önöktől: ezek után adományozna bármit is a román kormánynak?

Hirdetés