Már megint durván drágult minden

Szépen elszállt az infláció: ötéves csúcsot ostromol.
Hirdetés

Csaknem öt éves csúcsra jutott az infláció Romániában, miután februárban a fogyasztói árak 4,7 százalékkal voltak nagyobbak a tavalyi év második hónapjához mérten – közölte kedden az országos statisztikai intézet. Utoljára 2013 júniusában volt hasonlóan magas az infláció.

A vizsgált időszakban legnagyobb mértékben a nem élelmiszer jellegű termékek drágultak, amelyek 6,3 százalékkal kerültek többe, az élelmiszerek 3,8 százalékkal drágultak, a szolgáltatások ára 3 százalékkal emelkedett.

Januárhoz képest a fogyasztói árak 0,3 százalékkal nőttek. A Román Nemzeti Bank februárban emelte inflációs előrejelzését, e szerint az idén 3,5 százalékos fogyasztói árindex-növekedésre számít, 2019-ben pedig 3,1 százalék inflációra.

A jegybank szerint az élelmiszerek árának alakulása befolyásolja jelentős mértékben az inflációt, hiszen jelentősen gyorsult az élelmiszerimport a megnövekedett fogyasztás következtében, ez pedig az élelmiszerek drágulásához vezet. Tavaly egész évben több mint 12 százalékkal nőtt az import, januárban pedig több mint 17 százalékkal emelkedett a behozatal a tavalyi év első hónapjához mérten.

Hirdetés

A jegybank február elején az idén immár másodszor 25 bázisponttal, 2,25 százalékra növelte az irányadó kamatot.

Az áremelésekhez a kormány által kezdeményezett béremelések is hozzájárultak.
 

Hirdetés