Mindenki nyugodjon meg: Mihály király lánya nem lesz a PSD államfőjelöltje

Legalábbis Liviu Dragnea, a párt elnöke vehemensen cáfolja az erről szóló híreszteléseket.
Hirdetés

Bár több okból is igencsak pikáns lenne, egyelőre nincs arra esély, hogy a tavaly elhunyt egykori román király, I. Mihály legidősebb lánya, Margit hercegnő a közeljövőben Románia államfőjévé váljon a nagyobbik kormánypárt színeiben.

Az ötletet a román média szerint egy, a korábbi uralkodóhoz közel álló volt újságíró, Marilena Rotaru vetette föl, aki szerint  Margit hercegnő azért cserében, hogy a parlament elfogadja a királyi családot gyakorlatilag közhasznú intézménnyé nyilvánító törtvényt, hajlandó lenne a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) színeiben elindulni a jövő évi államfő-választáson.

Az erre vonatkozó törvénytervezetet a parlament házelnökei, Liviu Dragnea és Călin Popescu-Tăriceanu dolgozták ki, ám aztán a PSD-n belüli ellenállás miatt visszavonták.

A tervezet értelmében a királyi ház mindenkori feje a volt államfőkkel azonos státust élvezne. Az indoklás szerint ezáltal a királyi család hatékonyabban részt vehetne a romániai társadalom életében.

Liviu Dragnea pénteken, a PSD országos végrehajtó testületének ülését követően határozottan elutasította a hercegnő jelöltként való indításának lehetőségét. „Nem. Egyértelműen nem” – így válaszolt az erre vonatkozó újságírói kérdésre.

Hirdetés

Pedig az azért tényleg komoly lett volna, ha Mihály lánya – aki az elhunyt uralkodó utódja lenne a trónon, ha Románia királyság volna – annak a kommunista pártnak az utódpártja színeiben indult volna az államfői tisztségért, amely gyakorlatilag a trónról való lemondásra kényszerítette, és elüldözte az exuralkodót az országból.

 

Hirdetés