Románia egyik legnagyobb botránya nem fér be a legfelső bíróságra

Szó szerint. A bíróság elnöke előre ijedezik az Hexi Pharma-ügytől.
Hirdetés
Baj van, tárolóhely nincs – derült ki a legfelső bíróság elnöke, Cristina Tarcea megjegyzéséből, miután a bírónő végighallgatta a legfőbb ügyészség 2017-es tevékenységi beszámolóját. Ott ugyanis szembesült azzal, mekkora iratcsomót jelent Románia közelmúltjának egyik legnagyobb botránya, pontosabban annak ügyészségi kivizsgálása: a Hexi Pharma-ügy iratcsomóit a közeljövőben nem lenne hol tárolnia a legfelsőbb bíróságnak.
 
„Sajnos nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy az igazságszolgáltatás 28 éve érdekes időszakokat él meg. Mindannyian tudják, hogy négyévenként elkezdődik vagy befejeződik az, amit egyesek szerint az igazságügy reformjának lehet nevezni. Az eredmény? Mindannyian láthatják: számos homályos és tökéletlen törvény, túlzsúfolt bíróságok, az intrastruktúra hiánya, zűrzavar a fellebbezések rendszerében, új törvénykönyvek” – sorolta az elnök, aki szerint mindennek az az eredménye, hogy nehézkessé vált egy-egy ügy lezárása, elhúzódnak a perek, és nem egységes a joggyakorlat.
 
„Ma végighallgattam a tevékenységi beszámolót, megnéztem a lezárásként bemutatott filmet, amiből megállapítottam, hogy elkészült a Hexi Pharma-ügy nyomozati anyaga. Higyjék el, imádkozom, hogy ez az anyag ne érkezzen meg a közeljövőben a legfelsőbb bíróságra, mert egész egyszerűen a legfelsőbb bíróságon nincs hely a tárolására” – mondta Tarcea.
 
Hozzátette: a bányászjárás-ügy miatt is nehézségekkel szembesül a legfelsőbb bíróság, ugyanis nincs akkora terme, ahol elfogadható körülmények között meg lehetne tartani a tárgyalásokat ilyen nagy számú tanúval.
 
A Hexi Pharma gyártotta és látta el Románia szinte összes kórházát fertőtlenítőszerekkel. A Colectiv-tragédia után – amikor a diszkótűzben megégett betegek kezdtek sorra elhunyni a hazai kórházakban összeszedett fertőzésekben – derült ki, hogy a Hexi Pharma nemcsak kvázi monopóliumot épített ki a fertőtlenítőanyagok beszállítása terén, de azokat annyira felhígította (és így tudta alacsony áraival kiszorítani a versenytársait), hogy gyakorlatilag hatástalanok voltak.
 
Amikor ez fokozatosan kiderült Cătălin Tolontan és csapata cikksorozatából, és végre nyomozás indult az ügyben, a Hexi Pharma tulajdonosa öngyilkosságba menekült a letartóztatás és számonkérés elől. 

Hirdetés