Meghackelné az USR a honatyák sajátkezű béremeléseit

Saját fizetésükről nem, csak a következő garnitúra képviselő és szenátor béréről szavazhatnának.
Hirdetés

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) két képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely megakadályozná, hogy a törvényhozók megemelhessék saját fizetésüket.

Adrian Prisnel és Cristian Seidler USR-képviselők javaslata a képviselők és szenátorok jogállását szabályozó, 2006/96-os törvényt módosítaná oly módon, hogy a törvényhozó testület tagjai számára megszavazott béremelkedés csak a következő parlamenti mandátumtól kezdve lépne hatályba. „Ily módon minden béremelés csak a következő parlamentre lenne érvényes, és a törvényhozóknak többé nem lenne lehetőségük megszavazni saját béreik megemelését” – érvel az USR.

Prisnel szerint jelenleg érdekellentét áll fenn, ugyanis más alkalmazottakhoz képest kiváltságos helyzetben vannak a parlamenti képviselők és szenátorok azáltal, hogy saját béreikről szavazhatnak. Kollégája, Cristian Seidler Nagy-Britannia példájával érvelt, ahol egy botrány után  független hatóságot hoztak létre, amely megszabja a törvényhozók bevételét. „Véleményünk szerint ez lehetne egy megoldás Romániában is. Első lépésként mindenképpen korlátoznunk kell ezt a jogot” – vélekedett Seidler.

Hirdetés