Felújítják Kolozsvár egyik legimpozánsabb műemlékét, a Széki-palotát

Először a külső homlokzatot, majd a belső udvar felőli falakat renoválják.
Hirdetés

Megújul a Wesselényi (str. Regele Ferdinand) utca és a Malom (George Bariţiu) utca sarkán, a 37. szám alatt levő Széki-palota – tájékoztat Oláh Emese alpolgármester.

A felújítási munkálatok két szakaszban zajlanak: az első szakaszban a Malom (George Bariţiu) utcára, a Szamosra és a Horea útra néző homlokzatok újulnak meg, a munkálatok második szakaszában az épület belső udvarában zajlik a felújítás. A munkálatok összköltsége 1,8 millió lej, mindkét felújítási időszak 24 hónapot tart.

A palotáról nemrég az Apáczai Csere János Líceum diákjai az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket című program keretében kiderítették, hogy pincéje borospinceként működött. Az erről szóló beszámolót itt találhatják.

A Széki-palota építtetője Széki Miklós Nyugat-európai iskolázottságú, kolozsvári gyógyszerész volt, aki a földszint délkeleti sarkában megnyitotta Hunyadi Mátyásról elnevezett patikáját. Ez többször változtatott névvel ugyan, de máig működik, megőrizve igen látványos, eredeti patika-bútorzatát. Az épület tervezője Petz Samu pesti műépítész volt, aki a város e reprezentatív, meghatározó pontjára elegáns, neogótikus palotát emelt – áll a műemlékvédelmi leírásokban.  

 

Hirdetés