Tăriceanu: ne a titkosszolgálatok irányítsák az állami intézményeket!

A szenátus elnöke ezt az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal folytatott megbeszélésen mondta. Timmermans az igazságügyi módosítások és a DNA körüli botrány ügyében tájékozódik Bukarestben.
Hirdetés

A parlament célja „szavatolni, hogy az erőszakszervezetek és titkosszolgálatok nem befolyásolják a demokratikus intézmények működését” – hangsúlyozta csütörtökön Călin Popescu Tăriceanu az Európai Bizottság első alelnökével, Frans Timmermansszal folytatott megbeszélésen, amelyen arról beszélt: a büntető törvénykönyveket azért kell módosítani, hogy azok összhangba kerüljenek az alkotmánybíróság döntéseivel.

Călin Popescu-Tăriceanu a találkozón kifejtette, amennyiben az Európai Bizottság nyitott arra, hogy párbeszédet folytasson a romániai hatóságokkal a „kényes témákról”, megelőzhető, hogy „hiányos vagy eltorzított információk” jussanak Brüsszelbe.

Călin Popescu-Tăriceanu ugyanakkor hangsúlyozta az EB támogatásának és együttműködésének fontosságát az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) „haladéktalan lezárása’ tekintetében. Véleménye szerint a bizottság legutóbbi jelentéseiből az derül ki, hogy Románia „a CVM keretében megszabott célkitűzések nagy részét megfelelően teljesítette”.

Timmermans azért érkezett Bukarestbe, hogy személyesen tájékozódjon az igazságügyi törvények módosítása és az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének leváltására tett indítvány nyomán kirbbant botrányról. Ezért aztán alig van olyan román állami vezető, akivel nem találkozott vagy találkozik a nap folyamán: először Liviu Dragnea, a képviselőház és a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke fogadta, ezt követően találkozott Tăriceanuval, majd az iagzságügyi törvények módosításával megbízott parlamenti bizottság tagjaival is tárgyalt.

Ezt követően Florin Iordache, a tetsület vezetője elmondta: tájékoztatta az EB alelnökét arról, hogy a büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartást azért módosítják, hogy összhangba kerüljenek az alkotmánybírósági ítéletekkel.

Hirdetés

Timmermans ezt követően Klaus Iohannis álalmfővel is találkozott, majd továbbszáguldott Viorica Dăncilă miniszterelnökhöz és Tudorel Toader igazságügy-miniszterhez.

 

Hirdetés