Párhuzamos állam, párhuzamos mozgalmak: a Román Nemzet Párt és a Románia 3.0 Polgári Kezdeményezés

Ezeket az embereket látva nem tudjuk, sírjuk-e, vagy inkább guruljunk a nevetéstől. Közben a jelenség halál komoly. És halálosan nevetséges.
Hirdetés

Paradox jelenség körvonalazódik Romániában: egyre többen bírálják az úgynevezett párhuzamos államot, vagyis a titkosszolgálatok beavatkozását a politikába, de éppen azok hangoztatják ezt, akik a román állam erőszakszerveiből származnak, vagy összeköttetésben állnak azokkal.

Nemrégiben szinte egyszerre bontott zászlót Bukarestben két áldozatdiskurzusú nacionalista mozgalom: a Román Nemzet Párt (PNR) és a Románia 3.0 Polgári Kezdeményezés. Mindkettőt titkosszolgálati tisztek vagy volt tisztek és olyan közéleti személyek kezdeményezték, akik ellen vizsgálatot indított a DNA (Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – a szerk.).

A Román Nemzet Pártot Ninel Peia volt szociáldemokrata (PSD) képviselő, a Nemzeti Hírszerzési Akadémia (ANIMV) doktorandusza alapította és három tartalékos tábornok van a vezetőségében.

A Románia 3.0 Polgári Kezdeményezést Daniel Dragomir volt SRI-s (Román Hírszerző Szolgálat – a szerk.) tiszt alapította, aki a Black Cube ügyben történt letartóztatása után vált ismertté.

Dragomir mellett ott van, többek között, Liviu Pleşoianu PSD-s képviselő, Iulian Capsali antiglobalista publicista, de olyan büntetőügyes politikusok is, mint Andrei Chiliman és Tudor Pendiuc volt polgármesterek (I. kerület és Piteşti), valamint Aristotel Căncescu és Nicuşor Constantinescu volt megyei tanácsi elnökök (Brassó, illetve Konstanca/Constanţa).

Mindkét szervezet a jelenlegi politikai osztály kudarcát hangoztatja, és azt ígéri, hogy megvédi a nemzetet a külső ellenség agressziójától.

Elbeszélgettünk vezetőikkel, hogy kiderítsük, mi „hajtja őket csatába”, de azért is, hogy feltárjuk esetleges gondolkodási sémáikat.

PSD-ből kizárt képviselő

A Román Nemzet Párt alapítója, Ninel Peia a PSD Ilfov megyei képviselője volt a 2012–2016-os törvényhozási ciklusban és a Vitéz Mihály (Mihai Viteazu) Nemzeti Hírszerzési Akadémia (ANIMV) doktorandusza.

A PSD-ből azután zárták ki, hogy blogján azt írta, a 2016-ban hemolitikus urémiás szindrómában elhunyt Argeş megyei csecsemőket az oltások betegítették meg.

Peia a Parlamentben például azzal a törvénytervezettel hívta fel magára a figyelmet, mellyel megtiltotta volna, hogy a gyermekek szülői beleegyezés nélkül részesüljenek szexuális felvilágosításban az iskolákban.

Vele együtt még három tartalékos tábornok van az új párt vezetőségében:

* Mircea Chelaru volt vezérkari főnök, akit három év börtönre ítéltek hivatallal való visszaéléshez nyújtott bűnsegédlet miatt, egy Corneliu Dobriţoiu volt miniszter ügyéből leválasztott ügyben;

* Nicolae Rotaru (egyetemi doktor professzor az ANIMV-n);

* Constantin Onişor (a piteşti-i helyőrség volt parancsnoka és az ANIMV doktoranduszképzőjének volt vezetője, akit a Gabriel Oprea koordinálása alatt történt plagizált doktori disszertációk botránya miatt váltottak le).

„Az erkölcsi prostitúció megcsúfolta a keresztény erkölcsöt, még a természetellenes párosodást is elfogadva”

„A ROMÁN NEMZET PÁRT megállapítja a posztmodern társadalom folyamatos és veszélyes romlását és maximális politikai felelősséggel veszi tudomásul a VILÁGMÉRETŰ ÁLTALÁNOS NYUGTALANSÁGI állapotot, határozottan vállalva azon megvalósítható, azonnali és rövidtávú megoldások létrehozásának felelősségét, melyekre szükség van egy INTELLIGENS KORMÁNYZÁSHOZ a Román Nemzet védelmében és fellendítésében.

Az erkölcsi prostitúció megsemmisítette a hit szent bensőségességét, megcsúfolta a keresztény erkölcsöt, még a természetellenes párosodást is elfogadva, amit egy Románia Parlamentje által előírt, de informális külföldi direktívákkal javasolt törvénnyel szabályoztak.” Részlet a Román Nemzet Párt politikai programjából.

„Az összes román politikai pártot a neobolsevik típusú multikulturalista-progresszista ideológia üszkösíti el”

Megkerestük Ninel Peiát, hogy megkérdezzük tőle, mit kíván elérni a Román Nemzet Párt (PNR).

Azt mondta, hogy a pártnak „több mint 3.000 tartalékos és nyugdíjas tiszt” a tagja és az egész politikai osztály alternatívája akar lenni. De nem a pártok hibásak a jelenlegi romániai helyzet miatt – véli Ninel Peia –, hanem Soros György milliárdos.

„Úgy vélem, hogy az összes román politikai pártot a Karl Popper által kitalált és Soros által megvalósított neobolsevik típusú multikulturalista-progresszista ideológia üszkösíti el”, mondta nekünk Peia.

Szerinte úgy tűnik, hogy az összes párt közül csak egy mentette meg magát:

„A PSD nem üszkösödött el, de megfertőzte ez a progresszista ideológia, mely – jelen pillanatban – nemcsak hiteket, családokat, sorsokat semmisít meg, hanem nemzeteket is.”

Miként válik majd a honi politikai osztály alternatívájává a Román Nemzet Párt?

Peia szerint a lengyelországi Jog és Igazságosság Párt (PiS) eszméinek a romániai helyzethez való igazításával.

A PiS által a lengyelországi igazságügyi rendszerben végrehajtott változtatások az úgynevezett „nukleáris opció” (a lisszaboni szerződés 7. cikkelye) aktiválására késztette az EU-t.

Peia ennek ellenére támogatja az EU-tagságot, sőt, a PNR minél több mandátum megszerzésére törekszik az Európai Parlamentben:

„Ehhez értünk és azt hiszem, a párt tagjai – nemcsak a négy alapítóra utalok, több ezer emberről van szó – képesek úgy megszervezni magukat, ahogy az a nagy könyvben meg van írva.

Képesek vagyunk eljuttatni a polgárokhoz az üzenetet, még akkor is, ha az írott sajtó vagy a tévék nagy többsége blokkolni fog bennünket, mert most már vannak közösségi hálózatok.”

Andrei Ţăranu politológus az új mozgalmak eszméiről azt mondta a PressOne-nak, hogy nem szabad lebecsülni az ilyenfajta pártokat. Példaként a nacionalista Alternatíva Németországért (AfD) helyzetének alakulását említi.

„A közelmúltig Németországban nem voltak populista pártok, mert az ország nácitlanításon esett át. De amikor kirobbant a kölni migránsbotrány, az AfD, akkoriban egy zsebpárt, mint Ninel Peia szervezete, szövetkezett a Pegidával és az ország harmadik legnagyobb pártjává váltak a «Lépjünk ki az EU-ból, kergessünk ki Németországunkból minden muzulmánt» szlogennel”, részletezte Ţăranu.

„Én sohasem mondtam azt, hogy a párhuzamos állam nem szivárgott be a végrehajtó és a törvényhozó hatalomba is”

Ugyanezt az ultranacionalista irányvonalat követi a Daniel Dragomir volt SRI-tiszt által elindított Románia 3.0 Polgári Kezdeményezés is.

Ő akkor került a figyelem középpontjába, amikor a Black Cube ügyben előzetes letartóztatásba helyezték: azzal vádolták, hogy egymillió fontot fizetett a Black Cube nevű izraeli cégnek, hogy a DNA vezetője, Laura Codruţa Kövesi ellen kémkedjen.

Daniel Dragomir Kezdeményezése, a Román Nemzet Párttal ellentétben, több cselekvési irányt is megfogalmaz magának, melyeket a Románia gondjaira kidolgozott megoldásokként adnának tovább a civil társadalomnak és a Parlamentnek.

A következő kérdést intéztük hozzá: ha létezik egy Romániát a háttérből irányító párhuzamos állam, akkor hogyhogy olyan személyek vezetik a végrehajtó és a törvényhozó hatalmat, akik állítólag szemben állnak ezzel a „párhuzamos állammal”?

Hirdetés

„Őszintén, én sohasem mondtam, hogy a párhuzamos állam nem szivárgott be a végrehajtó és a törvényhozó hatalomba is. Ezt mondtam a Parlamentben is, a SRI-bizottságban is: jelen van a Parlamentben a párhuzamos állam befolyása.

Hasonlóképpen az utóbbi évben, amikor

láthatták, hogy csak úgy, a semmiből buktak meg kormányok, olyan ügyek miatt, melyek legalábbis gyanúsak,

ez újra csak azt bizonyítja, hogy a párhuzamos állam a végrehajtó hatalmon keresztül is működik”, válaszolta Dragomir.

Ami az EU-val kapcsolatos álláspontot illeti, Dragomir azt mondta, hogy a Románia 3.0 Kezdeményezés nem euroszkeptikus. Ennek ellenére kijelentette: nem fogja elfogadni, hogy a románok „Angela Merkel modern rabszolgáivá” váljanak. Dragomir az AEÁ-val meglévő stratégiai partnerségről úgy nyilatkozott, hogy az semmilyen körülmények között sem kérdőjeleződhet meg.

Andrei Ţăranu politológus a politikai mentelmi jogra való törekvés szándékát látja Dragomir kezdeményezésében.

„Azt akarja, hogy a következő kép alakuljon ki róla: «Íme, a hős, akit az apokaliptikus fenevad DNA tépett szét». Ez egy erős és a PSD-énél radikálisabb fellépés a DNA ellen, ami már önálló ideológiává válik”, véli Andrei Ţăranu.

„Létrehoztak egy bármiféle nemzeti törekvéstől idegen párhuzamos államot”

„Csaknem három évtizeddel a Forradalom után azt látjuk, hogy a totalitárius bakancs alatt omlanak össze egy egész nemzedék reményei és álmai. Annak a politikai felelőtlenségnek a hibájából kerültünk ide, mely az Állam elüszkösödéséhez, az intézmények megrekedéséhez, egy olyan elnyomó rendszer kialakulásához vezetett, mely erőteljesen áttér a soft power-ről a hard power-re, a meggyőzésről az Új Globalista Utópia ellenfeleinek felszámolására.

Létrehoztak egy bármiféle nemzeti törekvéstől idegen párhuzamos államot, melynek a rettegés elültetésén és a hatalommal való visszaélésen keresztül történő uralkodás az eszméje.

Hazánkat letartóztatták. Mindnyájunkat letartóztatott egy rejtett, illegitim és önkényes hatalom, mely felforgatás, zsarolás, fenyegetések bevetésével ér el politikai döntéseket, aláásva ezáltal az Alkotmány és az ország törvényei által rögzített demokratikus mechanizmusokat.” Részlet a Románia 3.0 Polgári Kezdeményezés kiáltványából.

„A sajtó és a civil társadalom tele van fedett emberekkel”

A Románia 3.0 Kezdeményezés más tagjaival is beszéltünk, hogy megkérdezzük tőlük, miért csatlakoztak a párthoz, és mit szándékoznak tenni a párhuzamos állam ellen.

Paul Hitter festő azt mondta, hogy azonosulni tudott a Kezdeményezés programjával:

„Tekintettel arra, hogy mind a sajtó, mind a civil társadalom tele van fedett emberekkel, ezúttal itt van egy fedetlen. Azt hiszem, ez egy első lépés.

Úgy gondolom, hogy magukért beszélnek Dragomir úr leleplezései és egyértelműen megváltoznak bizonyos dolgok.

Az az elképzelés, hogy egy kicsit módosítani kell a módszereken.

Egyetértünk azzal, hogy meg kell fizetniük azoknak, akik hibáztak, de nem értünk egyet azokkal a totalitárius módszerekkel, melyekkel elérik, hogy megfizessenek, és azt hiszem, hogy inkább politikai kivégzésekkel van dolgunk.”

Ami az EU-t illeti, Paul Hitter bevallotta, hogy a Daniel Dragomir által elindított Kezdeményezés felkarolja a Visegrádi Csoport eszméit.

„Nem tudom, hogy partnerekként kezelnek-e bennünket, vagy csak egyszerű gyarmatként. Ez a gond. Vagyis azt szeretnénk, ha némiképp egyenlő felekként tárgyalhatnánk a partnereinkkel”, mondta még.

„Semmint hogy akárcsak egyetlen ártatlan ember is börtönbe kerüljön, inkább ússza meg paraszthajszállal tíz”

A PressOne Râmnicu Vălcea polgármesterével, Mircia Gutăuval is felvette a kapcsolatot, aki szintén benne volt a Daniel Dragomir által alapított Kezdeményezés első csoportjában.

„Romániában szabad szemmel láthatók a visszaélések és azt hittem, hogy ez egy ilyen jellegű kezdeményezés – amely felszínre hozza az összes mocsokságot és az olyan emberek, akik ártatlanul szenvedtek, mint én, azok ne szenvedjenek többé”, szögezte le Gutău.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) az ő ügyében úgy döntött, hogy Románia Legfelsőbb Bírósága megsértette a védelemhez és méltányos perhez fűződő jogát.

A Legfelsőbb Bíróság 3 év börtönre ítélte Gutăut, miután két alsóbb szintű bíróság felmentette.

„Járuljunk hozzá mindnyájan és derüljön ki az igazság. Tudják, hogy mondták hajdanán a jogi egyetemen: Semmint hogy akárcsak egyetlen ártatlan ember is börtönbe kerüljön, inkább ússza meg paraszthajszállal tíz”, mondta még Gutău.

„Egy ilyenfajta diskurzus meghökkentésre alkalmas, de nem vezet majd parlamenti mandátumhoz”

A párhuzamos állam a PSD vezetősége által bevezetett kifejezés, melyet okkult ellensége kvinteszenciájává változtatott.

Pontosabban mondva az Országos Végrehajtó Bizottság által tavaly elfogadott határozatban a PSD megállapította egy párhuzamos és illegitim állam létezését, mely megpróbálja önkényesen átvenni a szabad és tisztességes választások alapján létrejött hatalom feletti ellenőrzést.

Ugyanakkor vált a milliárdos Soros György a PSD–ALDE koalíció célpontjává, mely azzal vádolta, hogy ő volt a 2017-es utcai tüntetések „kiagyalója” és finanszírozója.

Tehát Soros és a párhuzamos állam lennének a fentebb bemutatott új mozgalmak célpontjai.

„Romániában már voltak ilyenfajta «kísérletek». De míg az 1990-es, 2000-es években a nacionalista diskurzus rendelkezett egy választói kritikus tömeggel, időközben ez a tömeg megcsappant. Az a véleményem, hogy egy ilyenfajta diskurzus meghökkentésre alkalmas, de nem vezet majd parlamenti mandátumhoz”, mondta a PressOne-nak Radu Magdin politikai elemző.

Andrei Ţăranu politológus azon a véleményen van, hogy Romániának szüksége van ténylegesen új pártokra, olyan emberekkel, akik eddig még nem politizáltak, és akik ne legyenek összeesküvés-elméletek rabjai:

„A két mozgalom egyike sem oldja meg Románia fontos gondjait – a szegénységet, az infrastruktúra hiányát, a kilátástalanságot. Ezek a «párhuzamos államot» oldják meg.

Bejöhetnek azoknál a társadalmi kategóriáknál, melyek rendkívül elégedetlenek és bűnbakot keresnek. És mivel nem olyan könnyű bűnbakokat találni, ezek a pártok 2-3-4 százalékot képesek szerezni.”

Hirdetés