Románia kész többet fizetni a közös uniós kasszába

Mivel Nagy-Britannia ki fog lépni az EU-ból, így az európai közösség büdzséje kisebb lesz.
Hirdetés

Románia nyitott arra, hogy növelje hozzájárulását az Európai Unió költségvetéséhez – jelentette ki Klaus Iohannis államelnök pénteken Brüsszelben. Iohannis az uniós tagországok vezetőinek pénteki informális csúcstalálkozója előtt nyilatkozott a román médiának.

Kiemelte: a napirenden szereplő témák között szerepel egyebek mellett a tagállamok hozzájárulása az unió költségvetéséhez 2020 után tekintettel arra, hogy Nagy-Britannia ki fog lépni az EU-ból, így az európai közösség büdzséje kisebb lesz. Iohannis elmondta: a tagállamok megosztottak abban, hogy miként járnak el, és a következő uniós költségvetési ciklustól mennyi pénzzel járulnak hozzá az EU költségvetéséhez. 

Hozzátette, Románia nyitott arra, hogy növelje a hozzájárulását, hiszen szükség van több európai program fenntartására. Az államfő szerint vannak olyan klasszikus területek, amelyeket nem szabad elhanyagolni. Ilyenek a kohéziós alapok, amelyek Bukarest szerint nem kell, hogy csökkenjenek, de ezért többet kell fizetni.

Mint mondta, jelenleg úgy kell feltenni a kérdést, hogy marad a nemzeti összjövedelemmel (GNI) arányos 1 százalékos hozzájárulás a tagállamok számára, vagy „megemelik 1,1 és még egy kevés százalékra˝ a hozzájárulást, jelezve ezzel, hogy kismértékű növekedésről lenne szó.

Hirdetés