Elkaszálták az utolsó igazságügyi törvény módosítását is

Az országos tüntetéseket kiváltó igazságügyi törvények mindegyike tartalmaz alkotmányellenes részeket.
Hirdetés
Részben alkotmánysértőnek minősítette kedden az alkotmánybíróság az igazságszolgáltatás átszervezéséről szóló törvénycsomag harmadik törvényét is, amely a bírák és ügyészek szakmai szervezetének, a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) a működését szabályozza.
 
A tavaly decemberben megszavazott jogszabály öt rendelkezése, köztük

a CSM vezetőinek megválasztásáról szóló cikkely sérti az alaptörvényt

– jelentette ki Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke. A kifogásolt rendelkezés szerint a CSM bírói részlegének elnöke lenne automatikusan az egész szervezet elnöke, az ügyészi részleg vezetője pedig a CSM alelnöke. Dorneanu szerint a törvény ezzel megkerüli azt az alkotmányos szöveget, amely szerint a CSM elnökét a szervezet plénuma választja meg.
 
Egy másik alkotmányellenesnek bizonyult rendelkezés előírta volna, hogy a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság ellenőrizze: igazat állítottak-e a CSM-tagságra pályázó jelöltek, amikor arról nyilatkoztak, hogy nem voltak a politikai rendőrség tagjai vagy besúgói.
 
Az előzetes normakontrollt a legfelső bíróság, illetve az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt óvása nyomán végezte el az alkotmánybíróság, amely a kifogások közül csak néhányat talált megalapozottnak.

Az első kettő is elbukott

Január végén a bírák és ügyészek jogállásáról, illetve az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvénytervezet egyes rendelkezéseit is alkotmánysértőnek találta a taláros testület.
 
Azóta még nem ült össze a parlament, se a törvénymódosításokat futószalagon kidolgozó és megszavazó különbizottság, hogy az alkotmánybíróság által kifogásolt részeket módosítsa.
 
Egy éve zajlanak kisebb és nagyobb tüntetések az országban attól függően, hogy a PSD aktuális kormánya mennyire rejti véka, pontosabban technikai és szervezési kérdések alá azt, hogy igazságügyi reform ürügyén a kormánytöbbség politikai befolyása alá próbálja vonni az igazságszolgáltatást.

Hirdetés