Egyetemisták dobták meg az utaslétszámot a vonatokon

Másfél milliós a növekedés, és a CFR már nem bírja vagonokkal.
Hirdetés
Tavaly csaknem másfél millióval emelkedett az utaslétszám az állami vasúttársaság személyszállító vállalatánál (CFR Călători), az utasok több mint tíz százaléka azonban egyetemi hallgató volt, ők tavaly óta ingyen válthatnak jegyet a CFR járataira – közölte az adatokat pénteken a Hotnews.ro hírportál.
 
Míg az állami vasúttársaságnak 2016-ban 52,9 millió utasa volt, tavaly már 54,3 millió utast, köztük 6,4 millió egyetemistát szállított. Az egyetemisták – állami szubvencióból fedezett – szabadjegyeinek ellenértéke megközelítette a 200 millió lejt.
 
A legálisan nem fizetők mellett sok a tényleges potyautas is: csak ma csak a Craiova – Rosiori Nord – Bukarest vonalon 514 olyan utast talált a vasúti rendőrség, aki nem váltott jegyet, írja az Agerpres. Csütörtök reggel ezen a vonalon 12 szerelvényt ellenőriztek. Az 514 potyautast jegyvásárlásra kötelezték 5133 lej értékben, illetve három bírságot is kiróttak 300 lej értékben, mert nem saját nevükre szóló úti okmánnyal utaztak.

Járatokat törölnek, hogy jusson vagon a túlzsúfolt vonatoknak

Mivel egyes járatok a hazautazó diákok miatt hétvégenként túlzsúfolttá váltak, a CFR Călători a kevésbé kihasznált járatainak beszüntetésével, a vagonok átcsoportosításával próbál megoldást találni a helyzetre. A Feroviarul.ro szakportál múlt heti közlése szerint a CFR Călători csaknem száz vonatjáratot töröl március elsejétől, vagy csak munkanapokon üzemeltet.
 
A cég azzal indokolta az intézkedést, hogy a törölt járatokra általában tíznél kevesebb utas vált jegyet, így működtetésük nem kifizetődő. Ezzel szemben vannak olyan – a főváros és Erdély között alig 3-4 kocsival közlekedő – járatok, amelyeken állva utaznak az utasok. 

Tavaly a CFR mintegy 700 ezer utasának nem jutott ülőhely

– közölte a szakportál. A CFR Călători 2011 óta nem tudott új vasúti kocsikat beszerezni, a járműpark elöregedett. A cég több mint 4000 vagonja közül alig 800-at tud használni, idén pedig további kétszázat lesz kénytelen kiszuperálni, mivel a karbantartásra fordítható költségvetése 450 millió lejjel csökkent. 
 
A társaságnak most, hogy növekedni kezdett az utaslétszám, további 300-350 vasúti kocsira lenne szüksége – írta a Feroviarul.
 
A CFR Călători tavaly napi 1200 járatot indított. A hazai vasútvonalakon a piacon jelen lévő öt magántársaság további 300 – többnyire regionális – személyszállító járatot közlekedtet.

Hirdetés