Nyolc évet kapott a frissen miniszterelnöki tanácsadóvá kinevezett Darius Vâlcov

Igaz, egyelőre nem jogerősen találták vétkesnek befolyással üzérkedés bűntettében.
Hirdetés

Alapfokon nyolc év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a legfelsőbb bíróság pénteken Darius Vâlcovot, Slatina városának volt polgármesterét, korábbi pénzügyminisztert befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt.

Az ítélet nem jogerős, vagyis Vâlcov fellebbezhet ellene.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) szerint Vâlcov még Slatina polgármestereként – ezt a tisztséget 2004 és 2012 között töltötte be – közbenjárt azért, hogy a város, illetve a megye más települései szennyvízhálózatának felújítására kiírt pályázatokon egy bizonyos üzletember cégei nyerjenek. Cserében a munkálatok ellenértékének húsz százalékát követelte. A DNA szerint Vâlcov mintegy kétmillió eurót kapott.

Az ítéletnek külön pikantériát kölcsönöz, hogy Viorica Dăncilă miniszterelnök éppen a múlt héten nevezte ki Vâlcovot tanácsadójává.

Darius Vâlcovot tartják a PSD-n belül a kormányprogram szerzőjének, és pártforrások szerint a 2018-as költségvetési törvény kidolgozásában is alaposan részt vett. Ugyanakkor ő állította össze azt az értékelést is, amely alapján menesztették a Grindeanu-kormány néhány miniszterét, mielőtt a teljes kabinet – mindössze féléves hivatali idő után – megbukott volna.

Hirdetés