TGV-típusú gyorsvasút épülne Budapest és Kolozsvár között

Gázvásárlásról, a kisebbségi jogokról, a vásárhelyi magyar iskoláról tárgyalt Bukarestben Szijjártó Péter.
Hirdetés

Történelmi előrelépést hozhat Magyarország energiabiztonsága tekintetében a magyar–román együttműködés – mondta az MTI-nek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Bukarestben, miután találkozott Teodor Meleşcanuval, a román diplomácia vezetőjével.

A felek megállapodtak arról, hogy a román fél 2020-ra megteremti a Magyarországra irányuló gázexport műszaki feltételeit, 2022-től pedig lehetőség nyílik jelentős mennyiségű, a Fekete-tengeren az ExxonMobil és az OMV által kitermelt gáz Magyarországra szállítására azáltal, hogy magyar vállalatok kötötték le a majdani román–magyar gázszállítási útvonal teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

„Ez az első olyan alkalom az utóbbi néhány évtizedben, amikor Magyarország nagy mennyiségben tud gázt vásárolni új, nem Oroszországhoz köthető forrásból”

– mutatott rá a külügyminiszter.

Magyarország gázimportjának 70,8 százaléka Oroszországból származott 2016-ban.

Szijjártó szerint egyetértés van Magyarország és Románia között abban, hogy

a térség első TGV-típusú gyorsvasúti összeköttetése Budapest és Kolozsvár között épüljön meg.

Bejelentette: a magyar kormány egymilliárd forintot hagyott jóvá a Budapest- Kolozsvár közötti vasútvonalterv megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A román fél szeretné ezt a vonalat Bukarestig meghosszabbítani: ez nekünk nincs ellenünkre – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Megállapodás van abban, hogy a magyar–román határon épült tíz kisléptékű, ideiglenes határátkelőhely közül kettő hamarosan állandó nyitvatartásúvá válik: az ehhez szükséges jogi, technikai előkészületeket a két kormány megkezdte – mondta.

A kisebbségi kérdések tekintetében Szijjártó Péter megerősítette, hogy a magyar fél továbbra is a kölcsönös tiszteletre alapozva szeretné szervezni az együttműködését Romániával.

Hirdetés

„Ennek része az, hogy a kisebbségek jogait kölcsönösen tiszteletben tartjuk az európai sztenderdeknek megfelelően, és erőforrásként tekintünk a kisebbségekre.

A magyar kormány kiemelten figyeli a marosvásárhelyi római katolikus líceum újraindításával kapcsolatos fejleményeket,

és bízik abban, hogy a korábban, a (bukaresti) koalíció politikai vezetője, Liviu Dragnea házelnök úr által adott ígéretet a román kormány betartja. Ezt folyamatosan figyelemmel követjük, kapcsolatban állunk folyamatosan az RMDSZ vezetőivel” – nyilatkozta Szijjártó Péter.

Ukrajnában egyetlen kisebbség oktatáshoz fűződő jogait sem csorbíthatják – mutatott rá a magyar külügyminiszter. A román diplomácia vezetőjével megállapodtak abban, hogy folytatják az eddigi szoros együttműködést a kérdésben, annak érdekében, hogy Ukrajnában a kisebbségek már létező jogait ne csorbíthassák.

Egyetértettek abban, hogy a nemzeti közösségekkel kell tárgyalnia az ukrán kormánynak, mielőtt végrehajtja a vitatott törvényt, és Kijevnek a lehető legnagyobb mértékben tiszteletben kell tartania a Velencei Bizottság ajánlásait.

Bukaresti látogatása alkalmával Szijjártó Péter a parlament házelnökeivel és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével is megbeszélést folytat.

Hirdetés