Fülesbaglyok költöztek a szomszédba

Ránknyílt a viccesen sztoikus erdei fülesbaglyok szeme, amikor fényképezéssel megzavartuk városi nappalozásukat.
Hirdetés

Erdei fülesbaglyok költöztek a kolozsvári Györgyfalvi negyedbe, pontosabban a Merkúr üzletegyüttes mellé, láttuk meg egy ismerősünk Facebookján, és elmentünk megnézni őket. Tényleg ott ültek hármasával két fán, egy bagoly pedig kicsit arrébb, egyedül.

Erdei fülesbaglyok Kolozsváron | Fotók: Szabó Tünde

Felkerestük a közeli Detunáta park madaras pannóját, hátha közelebbit tudunk meg a fülesbaglyokról, de úgy látszik, nem tartoznak Kolozsvár leggyakoribb madarai közé, mert nem szerepelnek a Román Ornitológiai Társaság által szerkesztett, háromnyelvű ismertetőn.

FRISSÍTÉS: Benko Zoli néven kommentelő olvasónk úgy tudja, az ornitológusok azért nem tüntették fel a fülesbaglyot az ismertetőn, mert ugyan rendszeresen itt telel egy népes, 70-80 fős bagolycsoport, de zaklathatják őket azok, akik babona alapján még mindig balszerencsét tulajdonítanak ezeknek az állatoknak.
 

Úgyhogy bekattantunk a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület madárhatározó applikációjába, ahonnan megtudtuk, hogy az erdei fülesbaglyok telente gyakran húzódnak be városokba, és télen azért is nő meg a létszámuk, mert ide húzódnak az északról érkezők is.

Erdei fülesbagoly Kolozsváron

Azt sejtettük, hogy a füle nem igazi, csak tolldísz, de azt nem, hogy a fülesbagoly tulajdonképpen csak akkora, mint egy házigalamb, de olyan laza a tollazata, hogy jóval nagyobbnak hat.

Alulról jól látszik, milyen sok a levegő a tollai között.

Madáretető

Madárbarát hely a közeli Detunáta park, több madárház és ez a madáretető is helyet kapott benne.

Madárpannó

Ezen az ismertetőn lehet kibogozni, hogy az imént zöldikét vagy széncinegét láttunk, esetleg tengelic, erdei pinty, szajkó vagy vörösbegy vöröslött az előbb az ágon.

Hirdetés

Széncinege

Ő a széncinege.

Szajkó

Ő pedig valószínűleg egy szajkó. Vagy csuszka?

Öreg hím süvöltő (Pyrhulla pyrhulla) – azonosította a madarat Benko Zoli néven kommentelő olvasónk. Köszönjük!
 

Bagolyapropójú bámészkodásunk során nem madárjellegű lényeket is felfedeztünk a fákon, több méter magasan.

Kár, mert egyébként a madárles az egyik legszórakoztatóbb dolog a parkban, ahol a domináns károgást nemcsak énekesmadarak színesítik, hanem időnként a harkály kopogása is megüti a fülünket.

 

(UI: Köszi a tippet, Jánosi Andrea!)

Hirdetés