Becali már megint egy jó kis magyarozással hívta fel magára a figyelmet

Az FCSB finanszírozója szerint a magyar CFR csak ne akarjon bajnok lenni Románia „centenáriumi” évében.
Hirdetés

Ha már a csapata nem remekel, Gigi Becali, az FCSB (leánykori nevén Bukaresti Steaua, de ezt az elnevezést egy, a névhasználathoz fűződő jogokat birtokló hadsereggel szemben elvesztett per miatt nem használhatja) finanszírozója újfent egy kis magyarozással hívta fel magára a figyelmet.

Az ellentmondásos üzletember a ProX televízióban egy telefonos bejelentkezés során a bajnoki tabellán élen álló Kolozsvári CFR kapcsán úgy fogalmazott: „A magyarok kétségbeesetten bajnokok akarnak lenni Románia centenáriumán.

Hogyan lehetne a CFR bajnok Románia centenáriumi évében?”

– tette fel a kérdést, arra utalva, hogy Romániában a 2018-as esztendőt centenáriumi évnek hirdették meg, arra emlékezve, hogy 1818 decemberében az erdélyi románok egy része Gyulafehérváron egyoldalúan kimondta Erdély és a kelet-magyarországi megyék Magyarországtól való elszakításának, és Romániához csatolásának szándékát.

Becali kirohant a Bukaresti Dinamo jelenlegi – és a CFR korábbi – edzője, Vasile Miriuță ellen is, miután a Nagybányán született, de magyar állampolgárságú, és a magyar válogatottban is szerepelt szakvezető korábban úgy nyilatkozott, azt szeretné, hogy a CFR legyen a bajnok.

„Miriuță azt mondta, azt szeretné, hogy a CFR legyen a bajnok. Miriuță magyar. Hogyan is léphetne fel a Kolozsvári CFR magyarjai ellen? (…) Én a magyarok ellen harcolok” – mondta Becali, belekeverve Orbán Viktor magyar kormányfőt is, azt vizionálva, hogy ő akarja „kétségbeesetten”, hogy a CFR bajnok legyen.

„Én, Becali azonban mindannyiukat összezúzom. Ne higgyék, hogy Románia centenáriumán segíteni fogják őket a játékvezetők” - tette hozzá Becali.

A CFR kapcsán egykori tulajdonosa, Pászkány Árpád kolozsvári üzletember miatt terjedt el a köztudatban, hogy magyar csapat, és bár jórészt dél-amerikai vagy portugál játékoskerettel rendelkezett – Vass Ádám személyében azért magyar játékosa is volt –, ezt a magyarok is így tekintették, és jó részük a város román megszállását követően, 1919-ben román kirakatcsapatként létrehozott Universitatea „ellentétének” tartott, 1907-ben alapított fellegvári vasutasok szurkolójául szegődött.

Pászkány azóta hivatalosan eladta tulajdonrészét, de a csapat még mindig szimpatikus a magyar drukkerek számára.

Minden esetre Iuliu Mureşan, a CFR klubelnöke igyekezett ezt a képzetet eloszlatni csütörtöki replikájában.

Hirdetés

„Milyen magyarok? Nem tudom, mire céloz, nem ismerem, tényleg nem tudom, és nem is érdekelnek az ilyen nyilatkozatok.

Romániai, kolozsvári csapat vagyunk, erdélyi csapat, és jó teljesítményt nyújtunk,

ez a legfontosabb, esélyünk van arra, hogy az első helyen végezzünk, és a Steauát is megverjük” – mondta  Mureşan.

Iuliu Mureşan, a Kolozsvári CFR klubelnöke. Kép: Digisport.ro

Becali nem először hívja fel magára a figyelmet rasszista vagy idegengyűlölő megnyilvánulással: a soviniszta, szélsőségesen magyargyűlölő Nagy-Románia Párttal szövetségre lépve egykor európai parlamenti mandátumot is elnyerő, majd korrupció miatt börtönt is megjárt üzletember a magyarok mellett a cigányoknak és a homoszexuálisoknak is „beszólt” már. Igaz, ez utóbbiakat igyekezett szépíteni, mondván, cigányok a csapata szurkolói között is vannak, a homoszexuálisok kapcsán meg megjegyezte: ők azért nem lehetnek labdarúgók, mert meztelenül kell zuhanyozniuk a többiek társaságában.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 2013-ban 8000 lejes bírságot rótt ki rá a baptista felekezetre tett becsmérlő kijelentések miatt.

Becali azonban nem zavartatta magát: arra alapozva, hogy a diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba magyar, kijelentette: a tanácsnál „mindenki magyar, és a CFR tette oda őket.”

A CFR egyébként jelenleg 49 ponttal áll a bajnoki tabella élén, két ponttal megelőzve a második helyezett FCSB-t.
 

Hirdetés