Körözik a kolozsvári Continental szálló tulajdonosát

A szerdán elítélt Ioan Bene vesztegette meg Horia Uioreanu korábbi megyei tanácselnököt.
Hirdetés

Körözi a rendőrség Ioan Bene üzletembert, akit szerdán a Kolozs Megyei Ítélőtábla letöltendő börtönbüntetésre ítélt ugyanabban az ügyben, amelyben a volt megyei tanácselnök, Horea Uioreanu ellen is letöltendő szabadságvesztésre vonatkozó jogerős ítélet született.

Horea Uioreanut, a Kolozs megyei önkormányzat volt elnökét és az ügyben szintén elítélt Vasile Păgăcean üzletembert szerdán, január 31-én a szamosújvári börtönbe szállították, miután Uioreanut vesztegetés elfogadása, magánokirat-hamisítás és pénzmosás kísérlete miatt jogerősen 6 év és 4 hónap szabadságvesztésre, Păgăceant pedig megvesztegetésért 3 év börtönre ítélte a táblabíróság. Ugyanabban az ügyben Ioan Bene üzletembert szintén 6 év és 4 hónap szabadságvesztésre ítélték, de mivel tartózkodási helye ismeretlen, a rendőrség nyomoz utána.

A bírósághoz közel álló források szerint felmerült a gyanú, hogy Ioan Bene nincs már Romániában, ezért várhatóan nemzetközi elfogatóparancsot fognak kiadni a nevére.

Ioan Bene a kolozsvári épített múlt egyik fontos darabjának a tulajdonosa
Ioan Bene a tulajdonosa a Kolozsvár szívében, a Főtér sarkán álló egykori Continental szálloda épületének, a hajdani New York palotának.
Bene 2013-ban vásárolta meg az épületet és azt ígérte, hogy teljesen helyreállítja azt. Erre nem került sor, mivel időközben bűnvádi eljárás indult ellene. Csakhogy közben a hosszú évek óta zárva tartó palota homlokzatáról potyogni kezdett a vakolat – egy nő meg is sérült –, ezért elkerülhetetlenné vált valamilyen beavatkozás. Így hát 2016 elején Bene cége, a Napocamin kft. felállványozta az épületet és hozzákezdett a homlokzat felújításához. A munkálatokat tavaly februárban kellett volna befejezni, de az állványok ma is ott állnak.
A jelenleg műemlék-besorolású New York palota 1894-95-ben épült, földszintjén az azonos nevű kávéház (a város irodalmi életének egyik központja), két emeletén szálloda működött. Az 1960-tól Continental néven működő szállodát a földszinti étteremmel együtt 2005-ben eladták és bezárták.
Az épületből ma nem sok látszik, állványok övezik és ponyva borítja:

Hirdetés